Fizički napad na imama u vojvođanskom selu: Napadač pominjao Srebrenicu i nož!

tačno.net
Autor 27.7.2013. u 15:46

U Bačkom Novom Selu u Vojvodini sinoć je napadnut imam medžlisa Islamske zajednice Bač. Kod napadača je pronađena bomba, saopštila je Islamska zajednica Srbije (IZS), prenosi agencija Anadolija.

Kako se navodi u saopšenju, izvjesni Dragan Zoranović prvo je prijetio efendiji Fikretu Deliću da će ga objesiti, a zatim da će mu baciti bombu u kuću i da jedva čeka da džamija bude sagrađena da bi mogao da je zapali zajedno sa imamom.

 “Goreće i džamija i hodža”, rekao je Zoranović je u svojim prijetnjama, prenosi Islamska zajednica Srbije, iznoseći tvrdnje o teškim prijetnjama i uvredama i spominjanju noža i Srebrenice.

Zoranović se, kako se navodi, nije zaustavio samo na prijetnjama i vrijeđanju efendije Delića već je i fizički nasrnuo na njega, udarivši ga biciklom od čega je ef. Delić zadobio povrede.

“U momentu napada na imama Delića sa njim je bio Z. I. koji je stao u odbranu imama i spriječio Zoranovića da ga ponovo udari”, navedeno je u saopštenju.

Slučaj je prijavljen policiji koja je došla na lice mjesta i uzela izjavu od povrijeđnog imama, nakon čega je izvršen pretres napadačeve kuće i tom prilikom kod njega pronađena bomba.

Islamska zajednica Srbije je povodom ovog incidenta od policije i pravosuđa zatražila da odgovorno rade svoj posao te da ovaj slučaj ispitaju do kraja.

“Islamska zajednica Srbije će iskoristiti sve pravne mogućnosti da zaštiti imovinu, službenike i pripadnike svoje zajednice ma u kojem mjestu u R. Srbiji se nalazili i živjeli”, navedeno je iz Islamske zajednice.

U Bačkom Novom Selu, južnobanatska opština Bač, u blizini granice s Hrvatskom, gdje živi nekoliko stotina muslimana Islamska zajednica planira uskoro da gradi džamiju za koju su izdate sve neophodne dozvole.

tačno.net
Autor 27.7.2013. u 15:46