Fra Ivan Šarčević: Opraštanje je težak općeljudski put

Amer Bahtijar
Autor 24.5.2021. u 11:08

Fra Ivan Šarčević: Opraštanje je težak općeljudski put

U video podcastu portala Tacno.net razgovarali smo sa fra Ivanom Šarčevićem, bosanskim franjevcem, teologom, profesorom pastoralne teologije i katehetike na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu, autorom desetina knjiga i stotinama naučnih radova.

Nedavno je izašla knjiga fra Ivana Šarčevića Opraštanje i sjećanje u kojoj Šarčević, hegelijanski precizno pravi distinkciju između sjećanja i zlopamćenja, opraštanja i oprosta slobode i samovolje, između vjere i fanatizma, između tradicije i ideološkog dogmatizma.

Zdravi su oni pojedinci i zajednice koji pripovijedaju svoju prošlost vođeni istinom i pravdom, vođeni odgovornošću za posljedice svojih riječi, svojih priča. Oni koji su sposobni suočiti se sa svojom prošlošću, kako onom stradalničkom tako i svojim opasnim sjećanjima te svoj identitet graditi bez mitova o vječnoj žrtvi i vječnoj bezgrešnosti, nego i od zaborava koji je rezultat praštanja. Ljudi koji praštaju, koji zaboravljaju, koji se ne lijepe za besplodne podatke i znanja mentalno su zdraviji, etičniji; oni su i solidarniji prema stradalima izvan svoje zajednice. 


Intervju je nastao u saradnji sa forumZFD u Bosni i Hercegovini.

Amer Bahtijar
Autor 24.5.2021. u 11:08