Frenkel zatvorio tvrtku, golferi umjesto na Srđ u Posušje

Autor 15.6.2011. u 12:16

Frenkel zatvorio tvrtku, golferi umjesto na Srđ u Posušje

Dubrovačka županija neprijateljski je raspoložena prema izraelskim ulagačima”, izjavio je početkom svibnja izraelski investitor Aaron Frenkel, a da tako zaista i misli pokazao je svojim potpunim odustajanjem od projekta golf-igrališta ponad Dubrovnika.

Tvrtka “Razvoj golf” zatvorila je svoj dubrovački ured, otpustila sve njegove zaposlenike, raskinuti su svi ugovori o gradnji golf igrališta na Srđu, a zagrebački ured ostao je u hladnom pogonu. Tako su osim trinaestero zaposlenih u Dubrovniku “hladnom poslovnom odlukom”, kako je Dubrovačkom listu izjavio prokurist tvrtke Ivan Kusalić, bez posla ostali i suradnici, konzultanti na projektu, te marketinški i PR stručnjaci koji su sudjelovali u razvoju ambicioznog projekta.

Nakon niza rasprava, pojašnjavanja, pregovora i uvjeravanja javnosti da je Golf Park Dubrovnik na platou Srđa od strateškog interesa za razvoj dubrovačkog i nacionalnog turizma, čini se Aaron Frenkel ipak je donio odluku da se povlači iz projekta.

Prije desetak dana prokurist Kusalić na web stranicama tvrtke objavio je informaciju za medije “Nastavljaju se političke igre oko Golf parka Dubrovnik?”, u kojem je zapravo ponovio Frenkelovu tvrdnju o negostoljubivosti Hrvatske, navodeći da je ono što se događa projektu “najbolja ilustracija zašto strani investitori sve više zaobilaze Hrvatsku”. Neposredni povod toj izjavio bio je da se promijeni plan projekta kojega je “Razvoj golf”, u njegovoj najnovijoj verziji, predao nadležnim službama u županiji u ožujku ove godine.

Oko projekta izgradnje golf-terena i svih popratnih sadržaja već se doslovno godinama lome koplja na relaciji investitor – aktivisti. Dok investitor od 2005. godine po zahtjevima Grada Dubrovnika mijenja i izrađuje nove koncepte projekta, a napravljeno ih je desetak, dotle Zelena akcija tvrdi da projekt nije od nacionalnog interesa te da osoba koja je to tvrdila 2005. godine “u zatvoru u Salzburgu”. Taj projekt i Zakon o igralištima za golf okarakterizirali su kao repove korupcijske hobotnice koji su ostali iza bivšeg premijera Ive Sanadera.

Aaron Frenkel Aaron Frenkel S druge strane, “Razvoj golf” optuživao je lokalnu vlast i dubrovačko-neretvanskog župana Nikolu Dobroslavića, kojeg su predstavnici tvrtke posebno izdvojili na konferenciji za tisak krajem travnja u Zagrebu izjavivši da je da “Dobroslavić minirao projekt golfa na Srđu”.

Kusalić je u ožujku ove godine najavio da je ukupna vrijednost sportsko-rekreacijskog centra s golfskim igralištima i turističkim naseljima oko 1,2 milijarde eura, a početak gradnje trebao je biti 1. svibnja 2012. godine. Na projektu je trebalo biti zaposleno 2400 radnika, što bi bila značajna brojka jer u u Dubrovačko-neretvanskoj županiji ima 2800 građevinskih radnika, no na kraju je “prvi strani investitor koji će u potpunosti angažirati domaće tvrtke” odustao od cijelog projekta.

Istodobno, BiH bi uskoro u zaleđu Makarske mogla dobiti prvi golf teren sa devet rupa za velika natjecanja. Golf klub Posušje počeo je s prikupljanjem sredstava za minimalno osposobljavanje terena sa šest rupa za natjecanja, a i pripremni radovi su već počeli.

Procjenjujući značaj tog projekta za Hercegovinu, Ljubo Kovač iz Golf kluba Posušje rekao je da će to značiti napredak u turističkoj i sportskoj ponudi. Pozitivnim smatra i to što je probijen tunel kroz Biokovo tako da će sada gosti sa makarske rivijere moći lako doći, odigrati partiju golfa i krenuti dalje prema drugim turističkim odredištima u unutrašnjosti BiH.

poslovni.hr

Tagovi:
Autor 15.6.2011. u 12:16