Friščić svjedok obrane podravkaša

Autor 2.6.2011. u 04:04

Friščić svjedok obrane podravkaša

Na Županijskom sudu u Zagrebu u ponedjeljak počinje megaproces u slučaju Podravka. Zbog niza razloga plijenit će pozornost javnosti, a jedan od važnijih su svjedoci. Svaki će se iskaz pratiti s velikom pozornošću, kako zbog utjecaja na ishod, tako i zbog pitanja objektivnog iznošenja vlastitih saznanja.

K tome, prvi put će iskaze dati velik broj stranaca: predstavnici mađarskog Mola i OTP banke, norveške kompanije Rieber&Son, investicijske banke Merrill Lynch, pojedini Švicarci i Maltežani. U predmetu protiv osmorice optuženih – svi su bili na istaknutim pozicijama u Podravci i biznisu te politici poput bivšeg potpredsjednika Vlade i HDZ-a Damira Polančeca – zasad je određeno da će se ispitati 145 osoba. Tu su i bankari, nadzornici, revizori, financijaši, a prvo zvučno političko ime je šef HSS-a Josip Friščić. Čini se da je obrani jako važno što je kao njezin svjedok prošao Friščić jer smatra da on mnogo toga zna. Ni sud o tome nije dvojio. Očekuje se da će Friščić govoriti o nizu okolnosti od 2004., i to od pitanja namjeravane promjene vlasničke strukture Podravke, mjerodavnih koji su s time upoznati do dva modela dioničarstva, a pitanje je, naravno, što će reći. Iz redova obrane se može čuti ocjena da je predsjednik sudskog vijeća oprezno ušao u suđenje čime su vrata otvorena za nove važne svjedoke.

Tijek glavne rasprave nije unaprijed ograničen definiranom listom svjedoka pa bi ih do kraja suđenja moglo biti ukupno oko 200. Stoga u redovima obrane nema razočaranih što sud nije odmah odlučio o prijedlogu da svjedoče velike političke zvijezde. Štoviše, s razumijevanjem se gleda na odluku suda da se prema potrebama kasnije pozove Stjepana Mesića, Ivu Sanadera, Ivana Jarnjaka i premijerku Jadranku Kosor. Branitelji navode da ih također u ovoj fazi ne smatraju važnijima od svjedoka koji imaju neposredno saznanje. To su svi neposredni sudionici posla kupnje i prodaje dionice, a navodno ih obrana ima veći broj. S druge strane odlukom suda da suđenje započne višednevnim izvođenjem materijalnih dokaza, a da se nastavi ispitivanjem svjedoka o izvedenim okolnostima, obrana je čak zadovoljna. S tim vezi najavljuju da će to biti prvi veliki proces u kojem će velik broj svjedoka optužbe postati svjedoci obrane.

Poslovni.hr

Tagovi:
Autor 2.6.2011. u 04:04