Fukara

Ivo Anić
Autor 23.9.2018. u 10:05

Fukara

Dođu tako vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati, slavni je citat o Balkanu Ive Andrića, pjesnika, književnika, diplomata i jedinog našeg nobelovca. Te sam se proročanske rečenice sjetio danas prateći predstavljanje najnovije desne stranke u Hrvata dubokoumno nazvane „Desno.“ Na vama je dragi i uvaženi čitaoče da sami prosudite radi li se o pametnim osobama ili budalama, kao i da se sami zapitate zašto šutite i u kojoj ste se kategoriji pronašli kod povijesne rečenice prilikom predstavljanja intelektualno sročenog i slogana stranke „Desno“ koji pogađate glasi: „Samo desno!“

Došlo je vrijeme da hrvatski građani biraju između Titove i Stepinčeve Hrvatske, dakle vrijeme je došlo kako je vizionarski prorekao Ivo Andrić, sada je samo na vama da se odlučite u koju kategoriju spadate. A kategorija „Desno“ dalje nastavlja kako je osim vremena koje je napokon došlo, došlo i vrijeme da se iz Ustava Republike Hrvatske konačno izbaci antifašizam. Kao što pretpostavljate uvaženi čitaoče ovog suludog teksta u priču se napokon aktivno uključuje i novi subjekt, tj. fukara.

Došlo je vrijeme da hrvatski građani ( budale, pametni ili fukare) napokon odluče o svojoj sudbini. Takvi vrijeme koje je napokon došlo ponosno nam je predstavila najnovija desna stranka u Hrvata stranka „Desno“, sa svojim prepoznatljivim sloganom „Samo desno“, a gdje ćeš desnije od ugradnje temeljnih vrijednosti u poljuljano društvo u koje se još poprilično malo desnog ugraditi i da.

Treba li napomenuti da je predsjednik najnovije desne stranke u Hrvata Anto Đapić?

Da bi najnovija desna stranka u Hrvata „Desno“, sa sloganom, ponavljam, „Samo desno“, što desnije prikazala svoj program, javnosti se objavilo kako je došlo dakle vrijeme da Hrvatska konačno ode u desno, ili drugim riječima, da ugradi kršćanstvo kao svoju temeljnu vrijednost. Ako ste zbunjeni kakve veze imaju kršćanstvo i „desno“, objašnjena je i teza te tvrdnje koja kaže kako u Hrvatskoj mogu živjeti isključivo oni koji ne daju prostora ikakvoj pogodbi, kompromisu ili pregovoru, dakle „desni“ i „kršćanski“ Hrvati, koji su automatski po stranci „Desno“ dovoljno podobni da obnašaju tako zahtjevnu funkciju budnih čuvara Hrvatske od onih koji bi se pogađali, pregovarali ili tražili kojekakve kompromise. Samo takvi „politički Hrvati“ poželjni su u državi stranke „Desno“, jer kako navodi čelnik najnovije desne stranke u Hrvata „pokušaji političkog projekta „Desno“ ne idu za tim da se osigura nekoliko mandata u Hrvatskom saboru, već da se konačno izvede radikalna promjena izbornog zakona i Ustava RH.

Stranka „desno“ tako izjednačava pametne, budale i fukare zajedničkim nazivnikom „politički Hrvati“.

Tko su ili što su politički Hrvati, pojašnjeno je već u idućem pasusu, po riječima Pere Ćorića, jednog od suosnivača i inicijatora projekta „Desno.“ Politički Hrvati su svi oni koji razmišljaju desno, dakle koriste isključivo desnu stranu mozga i njene funkcije, a one se uglavnom svode na budnost prilikom mogućnosti pregovora, pogodbe ili kompromisa. Malo komplicirano? Zapravo i nije. Pametne, ovom prilikom svrstane u jednu od skupina ionako nije briga hoće li najnovija desna stranka u Hrvata „Desno“ iz Ustava izbaciti antifašizam i uvesti Stepinčevu, a ne Titovu Hrvatsku, kao što pametne ne jebe puno takvih trica i kučina. Budale su naravno kategorija izdašna stranki „Desno“ jer s budalom kako je poznato nema puno pregovora, pogodbe ni kompromisa. Ova treća kategorija, fukara, trebala bi se čisto tehničkom selekcijom odnositi na sve one koji spadaju desno, dakle kršćane i hrvatske građane kojima je dosta pogodbi, kompromisa i „tezgarenja“ što je nova riječ unešena u sustav projekta „Desno“ koje ocjenjuje kako današnja Hrvatska nije država hrvatskog naroda nego država „iztezgarena“ u političkoj trgovini kako bi se zadovoljilo političko srpstvo u Hrvatskoj.

Srpstvo, koje napokon ulazi u priču, stvar je oko koje nema pregovora, pogodbe ili kompromisa. Kao i antifašizam, koji se automatski, po desnoj stranci nazvanoj „Desno“, vezuje uz srpstvo kao desno uz kršćanstvo.

Dođu tako vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati, slavni je citat o Balkanu Ive Andrića, pjesnika, književnika, diplomata i jedinog našeg nobelovca, i te sam se proročanske rečenice sjetio danas prateći predstavljanje najnovije desne stranke u Hrvata dubokoumno nazvane „Desno.“ Na vama je dragi i uvaženi čitaoče da sami prosudite radi li se o pametnim osobama ili budalama, kao i da se sami zapitate zašto šutite i u kojoj ste se kategoriji pronašli kod povijesne rečenice prilikom predstavljanja intelektualno sročenog i slogana stranke „Desno“ koji pogađate glasi: „Samo desno!“

Ako ste pametan u Hrvatskoj šutite. Vas se ne tiče tko i zašto mijenja Ustav, kome smeta antifašizam i srpstvo. Vaš život je šarena utopija koja se odvija u pravilnim intervalima između ljeta, jeseni, proljeća i zime. Ako ste pametan u Hrvatskoj imate osiguran državni posao, mirovinu, status branitelja. Bili bi u kategoriji budala da se bilo što oko bilo čega vas tiče. No po Ivi Andriću vi ste ipak samo fukara. Jer dok se šuti, a budale govore, vi se bogatite. I vi ste možda najsramotnija kategorija ove zemlje. Jer nemate srama. Čak budale mogu i razumjeti. To su oni da vam pojasnim između desno i između kršćanstva.

No vas fukaro ne razumijem.

Jer kada su došli po antifašizam, vi ste šutjeli. Kada su došli po Srbe, bolio vas je kurac.

Što mislite tko će kurcem mrdnuti kada napokon dođu i po vas?

Splitski dnevnik rtl

Ivo Anić
Autor 23.9.2018. u 10:05