Gazimestanski mir

Čedomir Petrović
Autor 12.7.2018. u 12:08

Gazimestanski mir

Koliko će još puta košava morati da pročisti Beograd i mnoge glave u njemu, da bi u novinama, u nekom od narednih brojeva, pročitali slične vesti…

Evo, novine, novine… najnovije vesti, vesti, vesti…

Uzvikivao je ulični prodavac novina prozuklim glasom, od hladne beogradske košave, ledenih špricera i tri kutije „drave“ dnevno.

Uzeo sam jedini primerak novina i sklonio se u ulaz zgrade. Počeo sam da čitam…

VESTI KOJE SU OBELEŽILE VIŠESTRUKU AKTIVNOST NAŠE ZEMLJE

* SVEČANI DOČEK PRIREĐEN SPORTISTIMA KOSOVA

Na graničnom prelazu Merdare, na samom ulasku u Srbiju, priređen je svečani doček karate reprezentaciji Kosova. Lično ih je sačekao direktor Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić i poželeo im od srca sve najbolje u Srbiji, da se osećaju kao kod svoje kuće i mnogo uspeha na Evropskom prvenstvu u karateu, koji se održava od 10. do 13. maja u Novom Sadu.

Predsednik Karate federacije Srbije Slavoljub Piper i predsednik Karate saveza Vojvodine Strahinja Tepavčević kao domaćin prvenstva srdačno su se pozdravili sa predsednikom Karate saveza Kosova Ismetom Krasnićijem i svim ostalim članovima ekipe.

* NAJRADOSNIJI DAN ZA SVE VERNIKE U SRBIJI

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja sa kardinalima sleteo je običnim avionom „Alitalia“ na beogradski aerodrom Nikola Tesla.

Papu je dočekao poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej. Sa njim dočeku je prisustvovao i celokupni Sinod SPC, beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar, srbijanski muftija Abdulah Numan…

Duž puta do Beograda i u samom gradu, nekoliko stotina hiljada vernika iz Srbije, bivših zemalja nekadašnje Jugoslavije i iz celog sveta, bacanjem cveća i uzvicima dobrodošlice, priredilo je veličanstven doček papi Franji.

Papa Franja će održati misu u Hramu Svetog Save, a zatim će patrijarh Irinej održati liturgiju, na kojoj će se zajedno moliti Bogu da dođe što pre do ujedinjenja katoličke i pravoslavne crkve, posle skoro hiljadu godina i velikog raskola.

* ZAJEDNIČKA VOJNA VEŽBA ALBANIJE I SRBIJE

Pedeset pripadnika naše Specijalne brigade i isti toliki broj albanskih vojnika nekoliko dana uvežbavali su različite segmente vežbe radi priprema za konačnu realizaciju vežbe koja će se izvesti na jednom poligonu na Kosovu.

Predstavnici vojske Kosova prisustvovaće vežbi kao posmatrači. Ceremonija otvaranja vežbe pod nazivom „GAZIMESTANSKI MIR“ započela je postrojavanjem jedinica iz Srbije i Albanije. Scenario vežbe predvideo je izvođenje protivterorističke akcije u naseljenom mestu, uz specijalni desant i pružanje pomoći civilnom stanovništvu.

Po završetku vežbe organizovana su sportska takmičenja u fudbalu, košarci, stonom tenisu i šahu.

Po interesovanju albanskih i srpskih vojnika više su bili zainteresovani za sportska nadigravanja nego za vojnu vežbu, što nimalo ne čudi, jer su sve to mladi ljudi.

* SRBIJA NAVIJA ZA HRVATSKU

Srbija navija za Hrvatsku!

To je danas udarna vest u svim medijima Srbije.

Telegrami sa čestitkama upućeni su od mnogih građana i iz samog državnog vrha naše zemlje. Većinom se svi svode na – Najiskrenije čestitke za plasman među osam najboljih reprezentacija sveta, sjajnim momcima i fudbalerima, sa željama za osvajanjem svetskog prvenstva i titule svetskog prvaka. Bravo za reprezentaciju Hrvatske. Srbija navija za vas!

* GAZIMESTANSKI MIR

Na obeležavanju godišnjice Kosovskog boja na Gazimestanu, potpisan je istorijski sporazum o trajnom miru između Srbije, Albanije i Kosova uz posredstvo predsednika Turske Republike Redžepa Tajipa Erdogana.

Pre šest vekova srpska vojska i vojska velike turske imperije vodile su tešku bitku na Kosovu polju sa velikim brojem poginulih na jednoj i na drugoj strani.

Ostala je mržnja i osveta sve do danas, kada se Gazimestanskim mirom Srbi, Albanci, Kosovari i Muslimani obavezuju na trajni mir, na poštovanje drugih vera, na zajednički život i zajedničke molitve.

Verden, Francuska 1916. godina, Bitka Francuza i Nemaca prerasta u klanicu. Traje 300 dana sa 300.000 mrtvih.

Posle 68 godina Miteran i Kol držeći se za ruke u Verdenu doprinose istorijskom miru Nemačke i Francuske.

Svi svetski mediji na prvim stranama i u prvim minutima vesti objavljuju sliku na kojoj su Redžep Erdogan, Edi Rama, Aleksandar Vučić i Hašim Tači kako stoje na Gazimestanu držeći se za ruke i tako na simboličan način potvrđuju da će trajni mir zavladati Balkanom…

Vetar je naglo naleteo, istrgao mi novine iz ruku i otrčao s njima niz ulicu.

Potražio sam prodavca novina, nigde ga nije bilo.

Koliko će još puta košava morati da pročisti Beograd i mnoge glave u njemu, da bi u novinama, u nekom od narednih brojeva, pročitali slične vesti…

Danas

Čedomir Petrović
Autor 12.7.2018. u 12:08

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija