Glavna tema sastanka na Brionima je cjelovitost Bosne i Hercegovine

Autor 18.7.2011. u 03:58

Glavna tema sastanka na  Brionima je cjelovitost  Bosne i Hercegovine

Prema najavama naših sagovornika, nagađanja i medijske pretpostavke da će teme razgovora biti o situaciji u regionu i evroatlantskim integracijama, posebno u svetlu činjenice da je Hrvatska nedavno završila pregovore o članstvu u EU i da je čeka potpisivanje pristupnog ugovora do kraja godine, svakako da „imaju smisla i da će biti zastupljene u razgovorima“. Oni, međutim, ukazuju da je takva opštost u najavama, pitanje običajnosti, odnosno formalnosti koja se ukazuje prilikom organizovanja sličnih susreta.

Na Brionima će se danas prvi put od raspada bivše Jugoslavije sastati šefovi tri države u punom sastavu. Na ovom, kako je najavljeno, neformalnom sastanku učestvovaće predsednici Hrvatske i Srbije Ivo Josipović i Boris Tadić i članovi tročlanog Predsedništva BiH Bakir Izetbegović, Željko Komšić i Nebojša Radmanović.

Iako teme razgovora nisu objavljene, čelnici tri države razgovaraće sasvim sigurno i o otvorenim pitanjima koja opterećuju odnose tih država. Iz kabineta hrvatskog predsednika saopšteno je da će posle sastanka učesnici u 13 sati dati izjave za novinare.

U hrvatskoj javnosti se ocenjuje da je završetkom pregovora o pristupanju EU uloga Hrvatske postala mnogo važnija i odgovornija, a njen predsednik se nameće kao lider u regionu što se potvrđuje i time što će biti domaćin prvog trilateralnog sastanka na Brionima.

U poslednjih godinu i po održano je nekoliko sličnih susreta, ali nikad u tom sastavu. Predsednik Srbije s članovima tročlanog Predsedništva BiH sastao se u Karađorđevu, a na tom sastanku je bio i turski predsednik Adbulah Gul

Autor 18.7.2011. u 03:58