Godišnjica prve građanske pobune: Izađimo opet na ulice

tačno.net
Autor 4.2.2015. u 09:02

Godišnjica prve građanske pobune: Izađimo opet na ulice

Prošlogodišnja dirigovana brutalnost policije protiv demonstranata, sudske kazne i zastrašivanja gladnih i poniženih građana-učesnika, nisu dali očekivani efekat. Strah nije umirio pobunjene. Građani i dalje traže svoja prava i ono što im je uskraćeno lažnim obećanjima,  kazao je dr. sci. Esad Bajtal.


 

UDRUŽENJE Vijeće građana BiH pozvalo je građane da na godišnjicu prošlogodišnjih prosvjeda 7. veljače, koji su okončani nasiljem, mirnom šetnjom iskažu nezadovoljstvo socijalnim i gospodarskim stanjem te upute nove zahtjeve vlastima.

U priopćenju za javnost je istaknuto nezadovoljstvo ignoriranjem zahtjeva obespravljenih ljudi iz BiH.

“Zahtjevi građana u poboljšanju socijalnog i ekonomskog stanja ostali su mrtvo slovo na papiru”, navodi se u priopćenju.

Istaknuli su kako ni nakon godinu dana vlast nije rasvijetlila tko je odgovoran za nasilje i nastalu štetu, spaljivanje zgrada Predsjedništva, Arhiva BiH, županijskih institucija. Vijeće građana je dodalo da je za obnovu zgrade Predsjedništva i Arhiva BiH utrošeno oko 10 milijuna eura bez raspisivanja javnog natječaja.

Istodobno u Tuzli, gdje je započeo prošlogodišnji val prosvjeda i nasilja, radnici nekoliko propalih poduzeća ponovno su od županijskih vlasti tražili pomoć zbog čega su se prošle godine pješice uputili u Hrvatsku.

U Mostaru protesti građana traju svakodnevno već godinu dana, iako su bili izloženi svakodnevnim pritiscima policije i vlasti. Tako će se Mostarci okupiti na Španskom trgu i 7. veljače u 12 sati.

Demokratija je ipak – glas naroda. (E.B)

tačno.net
Autor 4.2.2015. u 09:02