Goran Sarić: Stihovanje na Boračkom jezeru

Autor 7.8.2011. u 08:17

Goran Sarić: Stihovanje na Boračkom jezeru

Poslovično skromna turistička ponuda na Boračkom jezeru, sve popularnijem izletištu na dvadesetak kilometara od Konjica, ovoga ljeta je, mogli bismo reći: iznenada, obogaćena interesantnim književnim programima. Naime, ovo prelijepo mjesto, poznato uglavnom po izviđačkim smotrama i taborovanjima, a posljednjih godina po eko-programima i raftingu na obližnjoj Neretvi, već decenijama pati od nedostatka kulturnih dešavanja, bez kojih je danas nezamisliva iole kvalitetnija turistička ponuda.

   Za kreativno poboljšanje u toj oblasti pobrinulo se mlado udruženje građana Herzegovina lodges, koje vode Goga i Elmir Prevljak. Naime, obilju sadržaja koje nude svojim posjetiocima: izleti, šetnje po prirodi, brdski biciklizam i upoznavanje sa istorijom naše zemlje, ovo dvoje entuzijasta odlučili su da pridodaju nekoliko literarnih programa.

   Tako je na Ognjištu Herzegovina lodges, kao prvi od tri za ovo ljeto planirana programa, upriličena promocija knjiga priča “U Mostar ako kreneš”, mostarskog književnika i kolumniste Miljenka Buhača i zbirka izabranih pjesama pisca i prevodioca na “privremenom radu” u Holandiji, Gorana Sarića pod naslovom “Ikar, u nebo zaljubljena kokoš”.

   Potom je 4. avgusta održan svojevrsni poetski hepening pod nazivom “Od Ċuprije do Ognjišta”. Naime, tri pjesnika, i to sarajevska poetesa i profesor na Fakultetu scenskih umjetnosti u Sarajevu, Ljubica Cica Ostojić, dugogodišnji sekretar Udruženja novinara BiH, pjesnik Sabrija  Tucaković i, kao domaćin, Goran Sarić (najavljeni Mile Stojić u posljednji čas je odustao iz porodičnih razloga), prvo su popodne stihove čitali na  konjičkoj ćupriji, da bi naveče nastavili stihovanje na ognjištu Herzegovina lodges.

   Treći i ujedno završni literarni program ovog pilot-projekta je subotnja promocija zbirke priča bh-dijaspore. Knjigu je prošle godine objavila IK Gratiaartis iz Brisela. O svom doprinosu projektu nadahnuto je govorio prozaist Danilo Marić, a stihove su čitali mladi glumci Amaterskog pozorišta “Neretva” iz Konjica, Semir Herić i Almir Alić.

Treba napomenuti da su svi programi, unatoč veoma lošim vremenskim prilikama na prvom i drugom čitanju, bili odlično posjećeni, što jasno govori da je ova ideja već u startu od strane ljubitelja pisane riječi prepoznata kao pun pogodak.

   No, vlasnici Herzegovina lodges ne namjeravaju stati samo na književnim programima. Naime, za narednu jesen i iduće ljeto već se pripremaju raznovrsni literarni, muzički, likovni i teatarski programi. Ako se ostvari čak i samo dio tih ambicioznih planova, sigurno je da će Boračko jezero – mjesto u čijoj se blizini nalaze prelijepi stećci, Šantića-vila i Lazini borovi – na kulturnoj mapi Bosne i Herzegovine napokon dobiti mjesto koje mu, svakako, i pripada.

 

Autor 7.8.2011. u 08:17

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija