Građani Sarajeva poručuju političarima: “Jel’ vas stid?”

Predrag Blagovčanin
Autor 16.6.2013. u 21:04

Građani Sarajeva poručuju političarima: “Jel’ vas stid?”

„Jel’ vas stid? Koliko nam djece treba umrijeti da bi ovi političari počeli raditi svoj posao.“

Poruka je koju su uputile hiljade građana Sarajeva koji su se večeras okupili ispred zgrade Institucije Bosne i Hercegovine kako bi odali počast preminuloj bebi Berini Hamidović.

Na licima građana Sarajeva, majkama sa bebama, roditeljiima sa djecom, studentima, trudnicama, penzionerima koji su se okupili ispred zgrade u kojoj sjede parlamentarci koji već  tri mjeseca ne mogu donijeti zakon o jedinstvenim matičnim brojevima mogao se vidjeti jedino bol i suze za djevojčicom koja nas je napustila.

Podsjećamo, Berina Hamidović je beba od mjesec i pol koja je preminula u Institutu za majku i dijete u Novom Beogradu, gdje se nalazila na liječenju nakon što je operisana u Sarajevu. Dijagnosticirana joj je traheoesofagealna fistula na mjestu anastomoze te nije mogla jesti. Nakon neuspjele operacije u Sarajevu beba je prebačena u Beograd, ali uz niz problema. Malena Berina je bila među onim bebama u našoj zemlji koje nisu imale jedinstveni matični broj pa samim tim nije mogla dobiti ni pasoš kako bi prešla granicu.

Na granici su čekali u vozilu Hitne pomoći, u kojem je beba bila priključena na aparate, jer ih policija bez dokumentacije nije puštala u Srbiju.

Građani Sarajeva za tačno.net prokomentarisali su ovaj tragičan događaj:

„Sama činjenica da se spontano okupilo nekoliko hiljada ljudi da iskaže poštovanje prema izgubljenom mladom životu govori vam šta građani ovog grada misle. Moj komentar na ovo bi trebao biti No coment jer nema čovjek šta da kaže na ovo osim da sjedne, plače i da se dobro zamisli. Gubimo djecu zbog političkog nerada, zbog obične administracije i zbog nekih 1000 KM, a oni rade tačnije ne rade i imaju plate od 7.000 KM. Znači sa jednom platom mogli bi spasiti sedam djevojčica poput male Berine“, rekao je jedan od okupljenih građana Sarajeva.

Ukop i dženaza Berini Hamidović bit će u ponedjeljak, 17. juna, u 14 sati na groblju Vlakovo.

Nadamo se da će naši političari nakon ovog nesretnog slučaja konačno početi raditi svoj posao.

Fotografije: M.G.

Predrag Blagovčanin
Autor 16.6.2013. u 21:04

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija