Građani Sarajeva u isčekivanju presude: Želimo najveće kazne optuženima, a posebno Praljku

Predrag Blagovčanin
Autor 28.5.2013. u 17:04

Građani Sarajeva u isčekivanju presude: Želimo najveće kazne optuženima, a posebno Praljku

Pitali smo građane Sarajeva šta očekuju od sutrašnje presude  Jadranku Prliću, Slobodanu Praljku i ostalim optuženima, čelnicima tzv. Herceg Bosne.

A.S. : Trebali bi da budu osuđeni. Iz razloga što su baš kada je bilo najgore pokušavali da stvore svoju tvorevinu kao što je Republika Srpska međutim, to im nije uspjelo. Također, trebali bi da budu osuđeni i zbog otvaranja koncentracionih logora Dretelja itd. Koliko i kako će biti osuđeni to se još ne zna. Ne bi me čudilo da bude i oslobađajuća presuda. Imali smo priliku da vidimo presude Perišića, Gotovine i ostalih. Znači mogao bi nam i Haški tribunal pripremiti „iznenađenje“.

M.R.:  Ja ni od presude niti od nikoga ne očekujem ništa. Prevarili su nas sve. I naši političari SDA i SDP i Međunarodna zajednica. Da ima imalo poštenja i pravde na ovom svijetu ljudi kao što je Praljak bi sigurno do kraja života bili u zatvoru.

M.P.: Očekivanja su da će sud raditi po činjenicama i da će donijeti presudu onakvu kakvu optuženi zaslužuju. Moguće je i da ih oslobode s obzirom na sva dešavanja oko Haškog tribunala. Po dosadašnjim iskustvima stvarno je sve moguće.

J.Z.: Ja već imam preko 70 godina i provela sam rat u Sarajevu i mislim da ko god da je radio protiv zajedništva i ko je ubijao ove ljude u ovoj zemlji treba da odgovara i da se osudi pa da mi je najrođeniji.

I.D.: U ovom haosu nemam nikakva očekivanja. Ja sam očekivao one četiri ratne godine da će biti nešto i na kraju stotine hiljada mrtvih i ništa. Da se ja pitam ja bi ih osudio na maksimalne kazne ali u ovoj zemlji, a i u Hagu sve je moguće. Jutros sam gledao ispovijesti preživjelih iz Dretelja i to je Bože me sačuvaj. Da se ja pitam ti nalogodavci toga bi do kraja života bili zatvoreni.

Z.D.: Nisam baš u toku ali neka bude po zasluzi. Lakonski odgovor, al ja se nadam da će biti po zaslugama.

A.V.: Upravo sam čitao u Večernjaku, oni se ljute na sadašnju hrvatsku vladu da ih je zanemarila. To su lijeve vlade nakon Tuđmanove i Šuškove. Ja sam za pravdu, ako postoje dokazi da su oni osobno krivi za zločine koji su počinjeni treba po pravdi služiti i osuditi ali nisam za to da neko ispašta umjesto drugih koji su ih na to natjerali. Osobno vjerujem da je sud toliko sazrio da nije više pod političkim utjecajima iako je on politički manipuliran, tako da mislim da će ova presuda biti pravednija od ranijih.

J.D.: Mislim da će sud u Hagu reagovati na osnovu činjenica tako da je sve u rukama suda i vjerujem sudu.

B.S.: Očekujem maksimalne kazne pogotovo za Praljka zbog rušenja Starog mosta i njegove arogancije i ponašanja na sudu i siguran sam da će ih sve osuditi. Nisu oni Ante Gotovina niti su interesantni sadašnjoj hrvatskoj politici.

Predrag Blagovčanin
Autor 28.5.2013. u 17:04