Gradimir Gojer predlaže jedinstvenu radnu BOSANSKOHERCEGOVAČKU AKCIJU

tačno.net
Autor/ica 19.5.2014. u 13:12

Gradimir Gojer predlaže jedinstvenu radnu BOSANSKOHERCEGOVAČKU AKCIJU

Foto: Beta (Saša Đorđević)

Ovo treba biti logično, ako to Državni organi prihvate jedinstvena BOSANSKOHERCEGOVAČKA AKCIJA, u kojoj je cilj samo jedan pomoći čovjeku, bez obzira na vjeru, naciju, društveni položaj… Jer, svi smo na ispitu, a bojim se da novo nevrijeme čeka našu neodlučnost!?!

Piše: Gradimir Gojer

PISMO VIJEĆU MINISTRA BIH I VLADAMA REPUBLIKE SRPSKE I FEDEDRACIJE BIH

Poštovana gospodo,

Ogromna šteta, koja je nastala „radom“ podivljale prirode zahtjeva temeljitu sanaciju, ali i dodatne napore na zastiti svih djelova Države BiH, koji su, i mogu biti u budućnosti izloženi ogromnim posljedicama atmosferskih katastrofa i nesreća uopće, prouzrokavanih nevremenom, ili na druge načine…

Osim dosadašnjih oblika solidarnosti, koji su ispoljeni među narodima i građanima Države BiH spreman sam u javnost dati, odnosno sugerirati entitetskim Vladama, i Vijeću ministara da razmotre još jedan od načina pomoći svakom ugroženom čovjeku u BiH.

Potpuno zaboravljeni (bez ikakvog ozbiljnog razloga !!!?) oblik solidarnosti, ispoljavan u tjeku obnove nekadašnje Jugoslavije, a u vidu dobrovoljnih radnih akcija, možda bi mogao biti modelom pomoći stanovništvu i obnovi ugroženih djelova BiH.

Predlažem da se pozove, od strane Vijeća ministara i vlada kompletno radno sposobna, a nezaposlena populacija u BiH da se uključi u akcije raščišćavanja ugroženih područija, popravke objekata, kao i svih drugih oblika solidarnosti sa narodima i građanima u ovim krajevima.

Od Državnih organa bilo bi logično očekivati, da za vrijeme provedeno u ovom solidarnom radu, svima onima koji prihvate ovu odluku osiguraju socijalno osiguranje i uplaćene oblike radnog staža.

Na taj način bez velikih ulaganja, efektivno bi na terenu, uz pokazivanje maksimalne solidarnosti bila brzo sanirana šteta, a oni koji se odazovu ovoj akciji bili bi obeštećeni, bar kroz oblike upisanog radnog staža za taj period osigurane socijalne zaštite.

Ovo treba biti logično, ako to Državni organi prihvate jedinstvena BOSANSKOHERCEGOVAČKA AKCIJA, u kojoj je cilj samo jedan pomoći čovjeku, bez obzira na vjeru, naciju, društveni položaj…

Jer, svi smo na ispitu, a bojim se da novo nevrijeme čeka našu neodlučnost !?!

 

                                                                                     Gradimir Gojer

tačno.net
Autor/ica 19.5.2014. u 13:12