Gradonačelnik Charlottea proglasio 11. juli Danom sjećanja na Srebrenicu

Autor 10.7.2011. u 03:42

Gradonačelnik Charlottea proglasio 11. juli  Danom  sjećanja na Srebrenicu

Gradonačelnik grada Charlotte, u saveznoj državi North Carolina Anthony R. Foxx odao je počast žrtvama genocida u Srebrenici izdavanjem proglasa o genocidu u Srebrenici za dan 11. jula ove godine na godišnjicu kad je više od 8.000 bošnjačkih civila brutalno ubijeno od srpskih agresorskih snaga s nedavno uhapšenim ratnim zločincom generalom Ratkom Mladićem na čelu. 

Iz Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike navode da je u proglasu, gradonačelnik Foxx odao priznanje Bošnjacima koji žive u Charlottei, najvećem gradu u državi North Carolina, koji su uspješno integrirani u raznoliku zajednicu Charlotte. 

Nadalje, on navodi da 16. godišnjica od genodica “podiže svijest o tragičnim patnjama bošnjačkog naroda i poštuje i pamti one koji su ubijeni kao posljedica politike etničkog čišćenja i genocida”. 

Gradonačelnik Foxx time je proglasio 11. juli ove godine kao Dan sjećanja na Srebrenicu i sedmicu 11. jula kao Sedmicu počasti Bosni i Hercegovini. 

Uime bošnjačkih familija koje žive u državi North Carolina i uime Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike Hamdija Čustović, glasnogovornik KBSA i predsjednik koordinacije za državu North Carolina, uputio je pismo gradonačelniku Foxxu u kojem je zahvalio njemu i gradu Charlotte za velikodušnost prema bošnjačkoj zajednici i sjećanju na žrtve genocida u BiH.

Autor 10.7.2011. u 03:42