GRAS OPET JAŠE!

Kemal Mahić
Autor 13.1.2013. u 10:35

GRAS  OPET  JAŠE!

Piše: Kemal Mahić

Sarajevo na januarskom suncu! Desetine pasa se izležavaju na zelenim površinama, lijeno  njušeći prolaznike i sadržaj vrećica u njihovim rukama. Na nekim raskrižjima ”gure” gume od automobila oko kojih se okupljaju oni ”sa posebnim potrebama”. Kontejneri  se prazne, neko traži hranu, neko odjeću, neko plastiku a neki idealisti traže novine i knjige…

Sve podsjeća na nadrealne slike koje se slažu u mozaik sjećanja, mozaik slutnje nesreće i nistavila. Sjećate li se se političkih obećanja stranaka na prvim slobodnim(?) izborima 1990. godine kada su neodgovorno spominjali ”Švicarsku“? Psi gume, kontejneri, droga, korupcija,”zakon o sticanju imovine” e, to je ”Švicarska” njihovih obzora i obrisa!

Ljudi pješače. I stari i mladi, i penzioneri i djeca, i bolesni i invalidi… Cinici bi rekli: ”Neka pješače, zdravo je šetati”. Pa odšetaš od Ilidže do Baščaršije (12 km)  i obratno 12 km. U svoj toj tragici, vozači, revizori, administracija JP ”Gras” štrajkuju! Čuli ”javnog preduzeća”. S obzirom na učestale štrajkove od 2008. godine upitna je riječ ”javno preduzeće”. Ono nije ”javno” nego vlasništvo šačice vozačkih kabadahija koji ucjenjuju čitav Kanton Sarajevo i njegove građane. A to im nije teško sa ovakvim vladama  Kantona Sarajevo(a i šire), sa ovakvim ministrima saobraćaja i njihovih ”šaptača” u Ministarstvu saobraćaja u Kantonu Sarajevo.

Po mjesečnim primanjima vozača ”Grasa” ispada da nas voze ”akademici”! Vozači imaju veću platu od srednjoškolskih profesora i topli obrok 12 KM (profesori 8 KM). Znači, lične dohotke  kao razlog za štrajk možemo odbaciti za sada?! Ispada da su razlozi štrajka potpuno druge prirode. Druga ”priroda” nam donosi politički obračun stranaka koje su donedavno bili nosioci političkog sistema u Kantonu Sarajevo i onih koji su trenutno u ”igri”. Njihove obračune plaćaju građani, kao i u svim drugim sferama društvenih djelatnosti.

Neko je rekao: ”Narod ima vlast kakvu zaslužuje”. Onda se nemamo pravo ni  žaliti ako smo ovakve vlasti posljednjih desetljeća i zaslužili! ”Važno je da ne puca”, reče jedna srednjovječna žena!

Keljmendizacija Sarajeva uzima svoj danak! Sarajlije po rođenju davno su prepustile vlast i upravu nekim drugim ”dečkima” sa drugih prostora bivše Jugoslavije. Dopustili su da surovi i sirovi, bezobrazni i bezobzirni, vladaju i  upravljaju njihovim gradom. Ako bi okrenuli ”pilu naopako” mogli bi primjetiti da oni bez ”etike i estetike” sprovode planove tajnih službi (čitaj BIA i druge) o pravljenju nereda u ”nezamislivoj” državi Bosni i Hercegovini, o ”nezamislivom” glavnom gradu države Bosne i Hercegovine, očekujući da ”velike sile”kažu: ”Pa kad ne mogu riješiti saobraćaj u svome gradu, kako će riješiti sve drugo. ”Onda, zna se!

Štrajk u ”Grasu” ruši Kanton Sarajevo, ruši Bosnu i Hercegovinu. Mnogi građani smatraju da su potrebne ”duge cijevi” da bi se rastjerali bukači, trigloditi i rušitelji sistema, kako bi  definitivno nestala ”crna rupa” koju treba ”zaliti krečom” da više nikada ne vrijeđaju i ne ponižavaju građane Kantona Sarajevo!

Za neupućene informacija glasi: Socijalističku vladu Salvadorea Aljendea u Čileu su uništili vozači koje je potplatila CIA!

Ko je ”potplatio” ove bukače!? Pa neka ministar sigurnosti ”ispita stvar” ili su to” njegovi štakori“!?

Kemal Mahić
Autor 13.1.2013. u 10:35