Grijeh strukture

Autor/ica 18.2.2012. u 10:14

Grijeh strukture

Ministarstva turizma, kulture, poduzetništva i obrta, graditeljstva, uprave i gospodarstva ostat će ukupno, prema prijedlogu proračuna, kraćih rukava za neka 193 milijuna kuna. Dodamo li tome i cirka 22 milijuna, za koliko će ministarstvo obrazovanja smanjiti investicije u osnovnom školstvu, nakupilo se tu i lijepih 214 milijuna kuna. Znate li koliko je to novca? Možete li zamisliti tu svotu na hrpi? Čisto onako, kako izgleda uživo?

Hm, kako da vam je opišem… Evo, najpreciznije govoreći, to vam je točno 31 milijun kuna manje od svote što će je, od Linića nedirnutu, i ove godine dobiti Katolička crkva u Hrvatskoj. Dapače, ista će od Linića i Milanovića dobiti i 2,2 milijuna kuna više nego lani na ime odštete za oduzetu mirovinu (7,7 umjesto Kosoričinih i Dalićkinih 5,5, tek za evidenciju) a tu je i, gle, još 4,5 milijuna kuna koje će kao potporu dobiti Hrvatsko katoličko sveučilište (čuli ste već za njega, nije valjda da niste?), i to baš od ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, koje je ostalo bez onih gorespomenutih 22 milijuna kuna za investicije u osnovno školstvo.

Očito je (ovo ja bezveze blebećem, da vam ne smetam dok vi zbrajate i oduzimate sve te milijune) kako Linić i Milanović savršeno shvaćaju što će nam zapravo sačuvati aktualni kreditni rejting. Ma što sačuvati, poboljšati ga! Ne turizam i obrt, ne kultura i obrazovanje, ne graditeljstvo i gospodarstvo, nego ulaganje u Katoličku crkvu, jedinog jamca rastućeg BDP-a. Evo, recite i sami – da su Grci ulagali u Katoličku crkvu, pa jel bi im se ovo danas događalo?! Ne bi, nema šanse! Ali ne, oni pravoslavlje pa pravoslavlje, i eto im sad tog pravoslavlja! Bankrotiralo, aha, nego što će!

Da sad parafraziram neumrlog Tenžeru: politički komentator tražit će suptilnu frazu tamo gdje je običnom čovjeku dovoljna i banalna psovka. O, kako bih sad rado bio taj famozni obični čovjek! Pojma nemate što bih sad ovdje napisao, ma nema tog anonimnog komentatora koji bi me nadmašio u psovanju i vrijeđanju bande što parazitira na tuđem trudu i nepismenoj gluposti već dva tisućljeća, a i onih koji joj to sveudilj omogućuju, izuzimajući je od svih građanskih zakona i toveći je poput nezasitna krmka…

)Nažalost ovdje sam ipak samo s titulom političkoga komentatora, bez privilegije da budem tenžerijanski obični čovjek. Zato mogu reći samo: okej, neka Crkvi (katoličkoj!) u Hrvata sve te puste stotine milijuna. Uostalom, tako propisuje konkordat između pokojnog Tuđmana i pokojnog Wojtyle, zar ne, a međunarodni sporazumi, kaže jučer naša socijaldemokratska i agnostička vlada, imaju veću snagu od lokalnih zakona. Kaže to, da se prisjetimo, ista vlada koja je zdušno promovirala referendumsko “za” glede pristupanja Europskoj uniji, dakle najsloženijem međunarodnom sporazumu koji su Hrvati ikad potpisali. Za koga ćemo sutra onda otimati osmoškolcima, piscima, recepcionerima i autolimarima, jer se drugačije ne može?

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova dobit će, za razliku od većine ostalih, ovim proračunom 20 milijuna kuna više nego lani. Neću žaliti niti jedne jedine kune (ma, evo, i kredit ću za to dignuti!) ako ta svota bude do zadnje lipe utrošena u diplomatsku akciju revidiranja konkordata, s početkom od 1. siječnja 2013., kao što to propisuje i omogućuje njegov 15. članak. Dvadeset milijuna kuna, to je manje od desetine iznosa našeg novca što će ga će Milanovićeva vlada samo ove godine bespovratno uložiti u djelovanje i usmjereno obrazovanje amoralne parazitske klike koja će joj – a već je i započela s time – umobolno pripisivati nekakav boljševizam i komesarstvo, koje se stvarnim boljševicima i stvarnim komesarima nikad nije usudila spočitnuti.

Ajmo Zoki, ajmo Slavko, ajmo Vesna – ili u reviziju konkordata, ili svaki dan na ispovijed! Sto mu oniksovih pročelja, pa ne možete nas potkradati tek tako!

Tekst pruzet sa portala Nacional.hr

Tagovi:
Autor/ica 18.2.2012. u 10:14