Guskova u magli

Slobodan Dukić
Autor 27.11.2017. u 14:30

Guskova u magli

Foto: globalmediaplanet.info

Ratko Mladić je simbol časti i slobode za sve! Svi Rusi ga smatraju za narodnog heroja. Hrabrog, pametnog i pravednog! Panegerike zlotvoru Bosne i Hercegovine uzvikuje dr Jelena Guskova, ruska istoričarka i akademik. Članica Senata Republike Srpske. Stolicu joj primakao Dodik. Za nju  je ovaj, zapenjeni srpski nacionalfašista, vitez pravoslavlja. Čuvar krstaškog barjaka na bedemima hrišćanske Evrope.

Jelena Guskova. Po ko zna koji put, ovom izjavom, zalutala je u maglu bestidništva. Sve sa oreolom članice Ruske akademije nauka. Ima li neko među moskovskim besmrtnicima da joj otvori vrata i pokaže put napolje. Ma kakva je to koprena koja je oslepila Guskovu. Kakav je to psihološko-psihijatrijski defekt da ne vidi ogromnu siluetu zla. Monstruoznu figuru Ratka Mladića. Izvođača radova fašističke operacije pretvaranja Bosne i Hercegovine u klaonicu Bošnjaka. Zločina koji je tektonski uzdrmao planetu.  Za Guskovu, Srebrenica je podvala Zapada i islamskih zemalja. Za nju spaljivanje i zakopavanje živih ljudi u izvedbi raspojasanih Mladićevih soldata nije dokaz njegove krivice. Ili je Mladić za to vreme igrao šah sa Karadžićem? Ne, to je bila šahovska partija sa živim nevinim figurama žrtvovanim zarad etnički čistog srpskog pravoslavnog polja. Da kilava međunarodna zajednica nije u jednom trenutku rekla basta, ovaj velemajstor smrti bi stavio tačku na tu stravičnu partiju. Guskova stoji rame uz rame sa još jednom vlasnicom akademske titule. Dr Biljanom Plavšić, promoterkom biologije mržnje. Obe su naučna zvanja stekle u bivšim državama. Guskova u Sovjetskom Savezu, Plavšićka u Jugoslaviji. Kod obe je metastazirao rak netrpeljivosti prema drugima. Pošast koja će, izgleda, pojesti planetu pre nego što je unište efekti tzv. staklene bašte. Obe se ne stide idiotskih izjava. Guskova: Rusija i Srbija spasiće svet. Plavšićka: Nek pogine dva miliona Srba, ostaje osam miliona.

Guskova kliče zločincu da je simbol časti i slobode za sve. Neće biti. Nek ruska istoričarka izađe iz kruga magle. Za koje “sve” je Ratko Mladić personifikacija slobode? Pa, čitavo se čovečanstvo, osim tog njenog okrajka, te crne Dodikove rupe, klanja toj jadnoj sarajevskoj deci koja ni nosiće nisu smeli da promole, jer su sa brda vrebali Mladićevi tenkovi i topovi. A džebana je stizala, usput rečeno, iz Beograda. Veli, kako je za sve Ruse, Mladić narodni heroj. Nije za sve njene sunarodnike. Nek čita opozicione novine. Nek pita njihove čitaoce šta misle o takvom “herojstvu”. Izjavom da je zadatak Haškog suda da dokaže da su samo Srbi krivi za rat u SFRJ i tako opravda NATO agresiju, Guskova se podsmeva autoritetu Ujedinjenih nacija. Utemeljivača te sudske institucije. Ruska istoričarka predlaže osnivanje međunarodnog naučnog tela čiji cilj bi bio da se dokaže da je Mladić nevino osuđen. Samo napred. Da vidimo ko će da opere krvave skute, nekad uzornog jugoslovenskog oficira, a posle sumanutog dželata.

Bez ikakvih skrupula prema činjenici da je Bosna i Hercegovina međunarodno priznata država, članica UN, Guskova,  Dodikova šnajderka, štepa nove granice. Ocenjuje kako je Republika Srpska “izrasla u ozbiljnu državu sa velikim perspektivama da bude temelj zajedničke srpske države.” To što neki u Beogradu misle i šapuću, ruska istoričarka na glas izgovara. Kao i ono kako su Srbi svim bićem pravdoljubivi. Ma nisu Guskova. Ima i ovakvih i onakvih Srba. Baš kao i drugih. Lansiranje nacionalnih stereotipa nije oruđe ozbiljne nauke. Stereotipi guraju mase u opasne sukobe. Da Guskova “lupa kao Maksim po diviziji”, pokazuje i njena izjava da Srbijom šeta hiljadu džihadista. Samo u Beogradu njih dve stotine. Guskova, ustvari, u svakom migrantu vidi džihadistu. Da li su to i devojčice i dečaci iz Sirije, Avganistana, Libije… seli u školske klupe zajedno sa srpskim vršnjacima. Koji su ih, za razliku od nekih roditelja, oberučke prihvatili.

Kao svojevrsna Sibirska ledi Magbet Guskova priziva krvoproliće izjavom da je RS temelj buduće zajedničke srpske države. Širenjem “istine o pametnom i junačkom srpskom generalu” ceri se u lice žrtvama, događajima i činjenicama. Magla, magla svuda oko nje.

Slobodan Dukić
Autor 27.11.2017. u 14:30