Hapšenje Keljmendija – početak konačnog obračuna s kriminalom

Predrag Blagovčanin
Autor 6.5.2013. u 17:48

Hapšenje Keljmendija – početak konačnog obračuna s kriminalom

Vijest da je sinoć u akciji kosovske policije, izvedene u okolini Prištine, uhapšen narko-bos Naser Keljmendi, građani Bosne i Hercegovine su dočekali  sa skepsom. Pitali smo građane Sarajeva da nam prokomentarišu ovo hapšenje.

„Ja sam oduševljena, konačno su uhapsili čovjeka koji je trovao našu mladost i koji je kriv za toliko unesrećenih porodica. Žao mi je samo što ga nismo mi uhapsili ali to je neka druga priča“, rekla je za naš portal jedna od građanki Sarajeva.

Podsjećamo Sud BiH je u septembru prošle godine raspisao međunarodnu potjernicu za Keljmendijem i više osumnjičenih lica u okviru akcije “Lutka”. Keljmendi je osumnjičen za ubistvo Ramiza Delalića Ćele, trgovinu drogom i druga krivična djela. U toj akciji je uhapšeno 18 osoba, međutim, Keljmendi je sticajem još uvijek nerazjašnjenih okolnosti, uspio pobjeći iz Bosne i Hercegovine.

U Sarajevskom kantonu, protiv Keljmendija i njegovih sinova Elvisa, Liridona i Besnika u proteklih nekoliko godina podnijeto je više od deset krivičnih prijava, uključujući i one za ubistvo, pokušaj ubistva i nasilničko ponašanje.

„Sarajevo je dobro upamtilo Keljmendija i njegovo teroriziranje ovog grada. Nadam se da će ga izručiti Amerikancima da mu oni sude jer naši, odnosno sudovi na prostoru bivše Jugoslavije nisu ništa bolji od Keljmendija i njemu sličnih“,  izjavio je jedan od anketiranih Sarajlija.

Keljmendi je prošle godine stavljen i na crnu listu SAD i među svim evropskim kriminalcima i teroristima označen kao najopasniji po interese SAD. Prema dosadašnjim informacijama Keljmendi će najvjerovatnije biti izručen Tužilaštvu BiH iako ta procedura može biti dosta komplikovanija zbog činjenica da BiH nije priznala Kosovo.

„Nadam se da ovo hapšenje predstavlja početak konačnog obračuna sa porodicom Keljmendi i njima sličnim. Međutim,  bojim se da su najveći kriminalci upravo političari koji su mu omogućili da pokupuje pola Sarajeva.“

BH javnost sa nestrpljenjem očekuje početak suđenja Keljmendiju koje će, nadamo se, biti otvoreno za javnost iz niza razloga, a jedan od njih je i svakako, povezanost sa sadašnjim ministrom sigurnosti BiH Fahrudinom Radončićem.

„Sve je ovo farsa. Kad je valjao političkim strukturama i kad su imali korist od njega niko mu ništa nije mogao. Meni je jedino krivo što će samo Keljmendi odgovarati ali se nadam da će doći vrijeme da dijeli ćeliju sa svima koji su ga sve ove godine štitili“,  zaključio je jedan od sugovornika.

 

Predrag Blagovčanin
Autor 6.5.2013. u 17:48