Hercegbosanska obljetnica srama

Predrag Blagovčanin
Autor 17.11.2016. u 14:16

Hercegbosanska obljetnica srama

foto: šg

Turistička zajednica grada Mostara po svemu sudeći može i mora proširiti svoju ponudu. Pored autohtonih jela i pića, svi posjetioci grada na Neretvi mogu povremeno uživati i u svečanom vatrometu. Vatrometi sa Huma u Mostaru se organizuju povodom predaje zahtjeva za članstvo u Evropskoj uniji, a večeras prigodno, zbog obljetnice osnivanja Herceg Bosne.

Zapadna strana ovog grada tako je jutros osvanula ukrašena zastavama Herceg Bosne, a pored barjaka na stubovima ulične rasvjete, organizatori ove obljetnice upriličit će promociju knjige „Pomet u glavu“ haškog optuženika i književnika koji obećava – Valentina Ćorića.

15078670_10209217137760111_4459562167708480546_n

Masa turista koja posjeti Mostar, u ovom gradu morat će se zadržati barem dva dana. Jer pored večerašnjeg vatrometa imaju jedinstvenu priliku da sutra posjete i svečanu akademiju te prisustvuju neformalnoj sjednici na kojoj će se okupiti četrnaest ministara i bivših dužnosnika u Vladi Herceg Bosne.

Svoj dolazak na ovu svečanost do sad su potvrdili Vlado Šoljić, Ilija Kožulj, Ivan Čuljak, Ile Krezo, Jozo Marić, Mile Akmadžić, Zulfo Robović, Željko Obradović, Drago Bilandžija, Neven Tomić, Nikola Antunović, Marinko Bošnjak, Slobodan Božić i Ivan Vrankić.

Nažalost, ostatak ministara  spriječen je obzirom da se nalaze u pritvorima Haškog tribunala, a prema nezvaničnim informacijama nakon završetka neformalne sjednice književnik i potvrđeni ratni zločinac sa ostatkom Vlade, znatiželjnim turistima upriličit će obilazak Heliodroma, Gabele i Dretelja.

Najvjerovatnije kako bi lično objasnio principe funkcionisanja mreže objekata za zatočenje.

Nadamo se da će Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Slobodan Praljak, Milivoje Petković i Berislav Pušić barem preko video linka imati priliku obratiti se okupljenim te akcentirati značaj udruženog znočinačkog pokreta za Hrvatski nacionalni korpus u Bosni i Hercegovini. Također ovu prigodu bi trebali iskoristiti i  naglasiti potrebu formiranja obaveznog školskog predmeta „Slavna povijest Herceg Bosne“ za buduće generacije djece u podjeljenim školama.

Dok čitate najavu za proslavu osnivanja Herceg Bosne možda će vam se na trenutak učiniti da živite u paralelnom univerzumu u kojem svjetlost vatrometa obasjava ulice Mile Budaka ili Jure Francetića, međutim, fašistički apsurdi kojima smo decenijama izloženi postali su sastavni dio naše svakodnevnice.

m3

U toj tragičnoj svakodnevnici politika etničkog čišćenja, nacionalizma i fašizma predstavljaju nacionalni interes, a likovi poput Prlića, Praljka ili Darija Kordića heroje hrvatskog naroda, pop ikone čije fotografije ukrašavaju zidove srednjoškolaca. Od Hercegovine pa sve do srednje Bosne.

Refleksije prešutnog tolerisanja političkog i vjerskog pozicioniranja ljudskog šljama poput Darija Kordića na pijedestal hrvatskog mučenika ili zatvaranje očiju pred identifikaciijom hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini sa zločinačkom tvorevinom HZHB predstavljaju nastavak produbljivanja ambisa u kojem se Hrvati trenutačno nalaze.

I sve dok hrvatski nacionalni korpus samoinicijativno ne prevlada vlastiti strah i odlučno se distancira od politike zločinačke Herceg Bosne i likova koji su obilježili najgore razdoblje hrvatskog naroda u ovoj državi, stoljetna hrvatska ognjišta obasjavat će jedino svjetlost vatrometa sa Huma koja jasno dopire sve do Dretelja, Heliodroma i Gabele.

Predrag Blagovčanin
Autor 17.11.2016. u 14:16

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija