Herojski ispraćaj: Srbija će sahraniti Mladića kao heroja uz sve vojne počasti

Autor 9.6.2011. u 04:47

Herojski ispraćaj: Srbija će  sahraniti  Mladića kao heroja uz sve vojne počasti

Srbija još od 90-tih i agresije na Hrvatsku i BiH negira bilo kakvu “direktnu” umješanost u sve moguće ratove i procese koje je sama “zakuhala”. Ipak, s vremena na vrijeme ispliva pokoji novi detalj o umješanosti i rukovođenju svim oružanim sukobima koji su se desili na području bivše Jugoslavije.

Najsvježiji primjer je najava o Mladićevom “pokopu s najvišim počastima”, ukoliko se sudski proces ne okonča na vrijeme ili se desi osuđujuća presuda.

“Pravilom o vojnoj službi propisano je da svim generalima ili ‘sudionicima rata’ prilikom pokopa pripadaju vojne počasti. Osoba gubi to pravo samo ako je pravomoćno proglašena ratnim zločincem. Ako neko umre prije izricanja pravomoćne presude ne gubi pravo na pokop uz najviše vojne počasti, pojasnio je za beogradske medije Momir Stojanović, bivši načelnik Vojno-sigurnosne agencije (VBA).

Beogradski mediji podsjećaju i da je pukovnik Jovo Đogo, koji je umro tokom sudskog postupka, pokopan uz najviše vojne počasti. Isto je vrijedilo i za zločinca Momira Talića, bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Republike Srpske, koji je također umro za vrijeme suđenja u Haagu.

– Ratko Mladić ima sva prava da jednog dana bude sahranjen uz najveće vojne počasti, tvrdi bivši načelnik VBA Momir Stojanović.

Autor 9.6.2011. u 04:47