Hillary Clinton doputovala u BiH

Autor 29.10.2012. u 20:32

Hillary Clinton doputovala u BiH

Državna tajnica Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Hillary Clinton doputovala je večeras oko 19.45 sati u posjetu Bosni i Hercegovini, javlja izvještač agencije Anadolija.

Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo dočekao ju je predsjedavajući Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija. Također, dobrodošlicu je Clinton poželio i gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen.

Clinton nije davala izjave za javnost.

Američkoj državnoj tajnici će se tokom posjete zemljama Balkana pridružiti i visoka predstavnica Evropske unije za vanjske poslove i sigurnost Cathrine Ashton.  
 
Panirano je da Clinton i Ashton sutra održe sastanak sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine s kojima će razgovarati o evroatlanskom putu BiH. Također, u utorak će se sastati sa šefom Delegacije Evropske unije u BiH Peterom Sorensenom, te visokim predstavnikom Valentinom Inzkom. 

State Department je ranije saopćio da Hillary Clinton stiže na Balkan kako bi “demonstrirala pojačani američki interes da se zemlje regije priključe euro-atlanskim integracijama”.

Također, Clinton i Ashton će u Sarajevu “ukazati na hitnu potrebu da politički lideri služe interesima naroda Bosne i Hercegovine i da provedu neophodne reforme”. Naglasit će, također, potpunu posvećenost međunarodne zajednice Daytonskom sporazumu.

Inače, Clinton u Sarajevu započinje balkansku turneju, tokom koje će, pored BiH, posjetiti Srbiju, Kosovo, Albaniju i Hrvatsku.

Nakon Sarajeva, Clinton će u Beograd doputovati iz Sarajeva, a u večernjim satima odlazi u Prištinu. Šefica američke diplomatije će tokom turneje po zemljama regiona, kako se navodi, pokazati posvećenost Amerike budućnosti Balkana u evroatlantskoj zajednici.

Autor 29.10.2012. u 20:32