Histerija Jadranke Kosor ili kako izgubiti dostojanstvo

Autor 3.10.2011. u 09:04

Histerija Jadranke Kosor ili kako izgubiti  dostojanstvo

Tijekom 1999. godine, kad je već bilo naznaki da će HDZ loše proći na parlamentarnim izborima, u hrvatskoj političkoj javnosti vodila se ozbiljna rasprava o tome hoće li Franjo Tuđman, idealan materijal za srednjoeuropskog autokrata između dva svjetska rata, htjeti predati vlast. I s obzirom na iskustvo iz 1995. godine, kad Tuđman nije priznao pobjedu oporbe na izborima za gradsku skupštinu u Zagrebu, mišljenja su bila podijeljena. Nikad nećemo doznati čije su procjene Tuđmanove reakcije bile točne jer on je umro prije izbora održanih 3. siječnja 2000.

U proteklih 12 godina Hrvatska se, unatoč svemu, značajno poboljšala, pa se nitko ne bavi nagađanjima hoće li Jadranka Kosor odbiti predati vlast u slučaju izbornog poraza. I ne treba. Ali, ona, nažalost, djeluje upravo kao da se sprema ostati na vlasti i ako HDZ izgubi izbore.

Ne radi se tu samo o premijerkinoj floskuli da »bez stabilnog HDZ-a, nema stabilne Hrvatske«, kojom se već godinama ispire mozak HDZ-ovim biračima. Sva ta bolesna histerija što je Jadranka Kosor širi zadnjih tjedana, grčevito ponavljanje »nećete, nećete, nećete vi pobijediti«, premda sve ankete sugeriraju suprotno, te njezino začudno ponašanje na stranačkim skupovima, pokazuju da se predsjednica Vlade i HDZ-a ne zna na dostojanstven način nositi sa činjenicom da bi uskoro mogla prijeći u opoziciju.

Jasno je da Jadranka Kosor vodi ogorčenu bitku za političko preživljavanje. Ako HDZ za dva mjeseca bude poražen, politička karijera današnje premijerke približit će se kraju.

Kakvi su izgledi da je stranka ostavi na čelu i s njom se na izborima 2015. godine, kad će Jadranka Kosor imati 62 godine, pokuša vratiti na vlast? Jako mršavi. Zato je logično što je liderica HDZ-a ovako borbena, ali za sve postoje granice.

Naravno da uznemirujuće zvuči kad potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina s divljenjem govori o Titu, notornom diktatoru i masovnom ubojici. Njegova tvrdnja da je za vrijeme Tita i socijalizma bilo sjajno, a da je onda narod poželio nešto drugo, pa sada imamo »neoliberalnu i neokolonijalnu Hrvatsku«, svinjarija je kakvu u 20 godina nije izrekao nijedan relevantniji hrvatski političar.

No, ruku na srce, nema nikakve opasnosti od obnove Golog otoka, Zoranu Milanoviću to nije ni u primisli. Nije istina niti da Srbi već oštre noževe i samo čekaju da krenu ako HDZ, koji čuva Hrvatsku, izgubi izbore. Međutim, ta gomila besmislica što ih premijerka svakodnevno izgovara, makar u njih sigurno niti sama ne vjeruje, stvara lošu društvenu klimu .

Što god da se dogodilo 4. prosinca, Jadranka Kosor osigurala je svoje mjesto u hrvatskoj povijesti. U njezinom mandatu, neovisno o tome koliko je ona osobno za to zaslužna, završeni su pregovori s EU i započeto je sankcioniranje korupcije na visokoj državnoj razini. To će ostati trajno zapisano.

Zato bi se Jadranka Kosor trebala opustiti i s više dostojanstva voditi izbornu kampanju. Bit će to bolje i za nju i za Hrvatsku

Tekst preuzet iz Novi list

Autor 3.10.2011. u 09:04