Hoće li INA biti PUTINA ili Horvatnjeft?

tačno.net
Autor 25.2.2014. u 11:19

Hoće li INA biti PUTINA ili Horvatnjeft?

Na naslovnim stranicama hrvatskih dnevnih listova – fotka Vladimira Putina i naslov »Rusi dolaze!«. Razlika je samo u tome što Večernjak tvrdi da će Inu kupiti Rosnjeft, dok Slobodna Dalmacija kao buduće vlasnike hrvatsko-ugarske kompanije vidi Gazprom i Zarubežnjeft…

Piše: Predrag Lucić

P rije jedva nekih mjesec dana se gospodin Mladen Pejnović, predstojnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, svojski trudio da nas uvjeri kako mađarski mediji izmišljaju da su ruske naftne kompanije živo zainteresirane za kupnju MOL-ova udjela u vlasništvu nad Inom, te kako hrvatski mediji prenošenjem tih ugarskih izmišljotina samo uznemiruju domaću javnost.

  Savjesni gospodin Pejnović se pohvalio kako je odmah nakon objavljivanja tekstova o ruskom preuzimanju mađarsko-hrvatske naftne kompanije razgovarao s odgovornim ljudima iz Rosnjefta koji su mu kazali »da o tome što je objavljeno u hrvatskim i mađarskim medijima ne znaju ništa i da je to smiješno«. Predstojnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom je, pokušavajući uvjeriti i hrvatsku javnost i samoga sebe da će skrb nad Inom još dugo biti u opisu njegova posla, kazao i da ta »smiješna« informacija o budućem suvlasniku nije došla ni iz Ine ni iz hrvatske Vlade, već da to o čemu bruje mediji »spada u koloplet dezinformacija i pokušaja podizanja cijene koji će se događati dok se ta operacija ne završi«.

  Osjetio se gospodin Pejnović pozvanim da od tih dezinformacija obrani i ruskoga predsjednika, da naglasi kako mu je »ozbiljan izvor iz Rusije rekao da Vladimir Putin ne sudjeluje u kupovini dijela Ine«, te da je Veliki Plinovođa »nepotrebno spomenut« u ovom inskom, plinskom, benzinskom i trgovinskom kontekstu, budući da »Rusi imaju druge važnije probleme«, počevši »od onih s terorizmom i Ukrajinom«. Nakon što je mudro zaključio kako »ne vjeruje da bi se Rusi« pored svih tih problema »baš bavili Inom«, naš je kremljolog još mudrije posumnjao u sve što je do tada govorio, završivši svoju tiradu o Putinovoj nezainteresiranosti za Inu riječima »iako tko zna…«

  O ve nedjelje se pokazalo da je upravo to »iako tko zna…« bilo točnije od svega što je gospodin Pejnović izjavio prije mjesec dana. Na naslovnim stranicama Večernjeg lista i Slobodne Dalmacije osvanuli su portreti »nezainteresiranog« Vladimira Putina uz identično ekskluzivne naslove – »Rusi dolaze!«. Svoj ekskluziv da Rusi dolaze, Večernjak temelji na studiji o regionalnom širenju Rosnjefta, koja se, unatoč tome što je klasificirana kao »poslovna tajna«, našla u posjedu zagrebačkog dnevnog lista. U tom se tajnom dokumentu navodno navodi kako taj ruski naftni gigant namjerava kupiti vlasničke pakete u Ini i slovenskom Petrolu, pa onda od tih tvrtki stvoriti »novu vertikalno integriranu megakompaniju s više od 10 tisuća zaposlenih, tisuću benzinskih postaja i jakim tržišnim udjelom na desetak tržišta jugoistočne Europe i zapadnog Mediterana«. Nimalo usputno, u Večernjakovu je storiju o dolazećim Rusima upleten i Vladimir Putin, za kojega se tvrdi da bi zbog velike bliskosti s čelnim čovjekom Rosnjefta Igorom Sečinom mogao donijeti odluku da baš ta kompanija krene u kupovinu Ine.

  Slobodna Dalmacija pak svoje ekskluzivno otkriće da Rusi dolaze zasniva na informacijama iz »pouzdanih izvora« prema kojima je samo pitanje dana i tjedana kada će u Zagreb stići ponude ruskih naftnih giganata koji se ne zovu Rosnjeft nego Gazprom i Zarubežnjeft. Ove ruske firme navodno pikiraju na Vladin paket Ininih dionica, a već imaju spremna i kadrovska rješenja. »Hrvat će biti na čelu Putinove Ine!« – navodno su »ruski izvori« potvrdili splitskom listu, otkrivši tek toliko da su već obavljeni preliminarni razgovori s »mahom poslovnim ljudima, naftašima i bivšim političarima« iz Hrvatske koji se »smatraju bliskima ruskim poslovno-političkim krugovima«.

  Pustivši nas da nagađamo kojeg će to svog našeg čovjeka Rusi postaviti na čelo Ine, Slobodna je objavila nagađanje Davora Šterna o mogućim reakcijama Zapada na tu hrvatsko-rusku nagodbu. Bivši ministar gospodarstva i nekadašnji generalni direktor Ine veli da »sasvim sigurno neće biti službeno rečeno ili objavljeno da su Bruxelles ili Washington protiv prodaje Ine Rusima«, nego da će otamo »vjerojatnije doći tiha preporuka o slaganju ili neslaganju«. Štern kaže kako »ne vidi razloga zašto bi netko Hrvatskoj, koja je jako malo tržište, radio probleme oko prodaje Ine«, a ni sama Hrvatska, po njemu, tu prodaju ostataka ostatakâ državnoga vlasništva ne bi trebala doživljavati kao problem, jerbo se – pazite sad ovo! – »ne prodaje zemlja, već samo energetsko postrojenje«.

  V aljalo bi sada pitati gospodina Mladena Pejnovića, predstojnika Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, jesu li mu novinski napisi o ruskom preuzimanju Ine i dalje smiješni ili mu je smiješna samo Šternova izjava o zemlji koja se ne prodaje? Ili ga zapravo ne bi trebalo pitati ništa, budući da u djelokrug predstojnika Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom uskoro neće spadati nikakva INA, pa stoga gospodinu Pejnoviću već sada može biti sasvim svejedno hoće li se taj simbol neprodane zemlje zvati PUTINA ili Horvatnjeft.

novilist.hr

tačno.net
Autor 25.2.2014. u 11:19

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija