Hoćemo sankcije!

Predrag Lucić
Autor 17.9.2013. u 07:35

Hoćemo sankcije!

Na koga vas podsjeća Vlada koja na prijetnje sankcijama odgovara kako »nema kompromisa oko europskog uhidbenog naloga«, kako smo »u pravu i idemo do kraja bez obzira na sve, čak i ako će nas kazniti Europska komisija«, jer da će čak »i u tom slučaju kazna biti privremena, a Hrvatska će potvrditi svoju principijelnu politiku«?

Piše: Predrag LucićNovi list

  – Vidiš ti, trafikant, kako mi imamo neustrašivu Vladu…

   – A po čemu je to, bogati, neustrašiva?

   – Po tome što se ne da zastrašit čak ni prijetnjama da će nam Bruxelles već ovoga tjedna uvest sankcije.

   – Ma kakve sankcije?

   – Za početak financijske.

   – Neće valjda skresat plaću Ruži Tomašić i Nevenu Mimici?

   – Samo se ti sprdaj! Vidjet ćeš kad nam, kao što prijete, posve obustave dotok love iz europskih fondova ili kad nam za nekoliko dana, kao što se navješćuje u našim novinama, glatko odbiju financirat Pelješki most.

   – Koliko ja znam, nikada nitko u Bruxellesu i nije rekao da će dat lovu za taj most.

   – Ali sad će nam je uskratit zato što Vlada odbija izručit Perkovića.

   – Kakve veze ima Perković s mostom? Šta je i on ukalkuliran u predstudiju izvodivosti?

   – A ti kao ne razumiješ da je u politici sve povezano? Ako je Hrvatskoj zbog formalno-pravnih razloga neizvedivo izručit Perkovića, onda se i Europskoj komisiji, zbog navodnih ekonomskih razloga, izgradnja Pelješkog mosta može pokazat neizvodivom.

   – Jebote, još će ispast da žicamo lovu za most između Brijeste i Perkovića!

   – Za razliku od tebe, trafikant, čak i u Banskim dvorima vide i ne kriju povezanost između odbijanja da se Perković izruči Nijemcima i vrlo izglednih sankcija. Pa vidio si valjda da je čak i jedan visoki Vladin dužnosnik izjavio Jutarnjem listu kako »nema kompromisa oko europskog uhidbenog naloga«, kako smo »u pravu i idemo do kraja bez obzira na sve, čak i ako će nas kazniti Europska komisija«, jer da će čak »i u tom slučaju kazna biti privremena, a Hrvatska će potvrditi svoju principijelnu politiku«.

   – A šta je to u hrvatskoj politici principijelno?

   – Nedodirljivost Josipa Perkovića, eto šta! Kaže ovaj izvor iz Vlade: »Ne pada nam na pamet odustati!« I još se drznuo olajavat Viviane Reding. Kaže: »Kod nje se radi o spoju ogromnog egotripa i bahatosti, zbog kojih odbija saslušati naše argumente. Već je bilo maksimalno nepristojno kada nam je lekcije držala nekakva njezina glasnogovornica, a Viviane Reding posljednjim reakcijama pokazuje da želi do kraja zaoštriti situaciju.«

   – Ma to samo tako izgleda kad se gleda iz Zagreba. U Bruxellesu i Strasbourgu stvari stoje posve drugačije, jer otamo iz prve ruke doznajemo da Viviane Reding »uopće nije iskreno ljuta na Hrvatsku kako je to u medijima ispalo«.

   – Nego kako je ljuta? Neiskreno?

   – Pitaj hrvatsku europarlamentarku Biljanu Borzan. Ona je ovog vikenda izjavila da gospođa Reding »uopće nije iskreno ljuta«, već da je ona jedna »iskusna europska političarka« koja u svojoj kampanji za predsjednicu Europske komisije »pokušava na svaki mogući način dobiti pažnju javnosti«, a pritom uopće nema namjeru sankcionirat Hrvatsku.

   – Nego šta? Perković joj je u ustima češće od četkice za zube samo zato da bi privukla pažnju hrvatskih medija, koji su toliko utjecajni od Inarija do Gibraltara da bez njihove naklonosti nitko ne treba ni računat da bi mogao bit izabran za šefa Europske komisije?

   – Ma kakav Perković?! Biljana Borzan kaže: »Da je Viviane Reding ozbiljno mislila kako je to prava tema, ona bi to još u ponedjeljak navečer, kada je na dnevnom redu bilo riječi o europskom uhidbenom nalogu, otvorila tu temu i pokušala poentirati na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta. Ona to tada nije niti spomenula, jer je očito svjesna kako ta tema u raspravi Europskog parlamenta nije osobito zanimljiva.«

   – Jesi li ti, trafikant, prirodno naivan ili si natprirodno glup? A otkud onda uopće čitava ova frka oko sankcija?

   – Po Biljani Borzan ispada da je to patka hrvatskih medija.

   – Nisam znao da je i Reuters, koji je također najavio sankcije, hrvatski medij! Čekam samo da i gospođa Borzan podvikne: »Zaustavite Reuters!«

   – Ona tvrdi da su naši novinari, odmah nakon plenarne sjednice, uhvatili Viviane Reding na hodniku i da je ona pred njima »izrazila svoje žaljenje ne bi li time što više dojmila hrvatsku javnost«.

   – Kakvo žaljenje?

   – Pa čuo si žalobnu izjavu gospe Redingove: »Nažalost, jako mi je žao što to moram reći, Hrvatska, ne hrvatski građani, nego hrvatska Vlada, radi jako loše za Hrvatsku i za njen ugled!« A vidio si i da je hrvatska javnost toliko dojmljena i tronuta da samo što ne zamoli biti oproštena od posjeta žalovanja. Sve u svemu, Biljana Borzan je uvjerena kako »nema govora ni o kakvim sankcijama ili sličnim katastrofičnim posljedicama po Hrvatsku kako to prezentira dio hrvatskih medija«. Prema tome – jebo sankcije! Čak i ako nam ih uvedu, to neće bit nikakva katastrofa.

   – Kako to misliš, morončino trafikantska?

   – Pa Vlada će, ako je pametna, iskoristit sankcije za postizanje danas nezamislivog, a sa svih strana žuđenog i zazivanog nacionalnog jedinstva. Lijepo će pozvat HDZ-ovce da slijede nauk svoga utemeljitelja dr. Franje Tuđmana koji je svečano otvarajući Spomen-dom Ante Starčevića u Velikom Žitniku usklikivao: »Bolje sankcije nego narod bez ponosa!« ili nekadašnje potpredsjednice svoje stranke koja je biglisala: »Onaj hrvatski političar koji danas ima bestidnosti tvrditi kako bi nam nekakve kratkotrajne sankcije, kojima nam prijete, bile ‘katastrofalne’ i ‘neizdržive’ za Hrvatsku, tomu će sutrašnja hrvatska mladež s pravom moći pljunuti na grob.«

Predrag Lucić
Autor 17.9.2013. u 07:35