Hrvati, srpski predsjednik Boris Tadić vas otvoreno provocira!

Autor 24.6.2011. u 15:04

Hrvati, srpski predsjednik Boris Tadić vas otvoreno provocira!

NJEMAČKI mediji složni su u ocijeni kako odluka predsjednika Srbije Borisa Tadića da ne dođe na proslavu dvadesete obljetnice proglašenja neovisnosti Republike Hrvatske nego da dan kasnije posjetiti Jadovno kod Gospića i pokloni se žrtvama ustaškog logora iz Drugog svjetskog rata, ništa drugo nego provokacija Hrvatske. Strani politički analitičari zaključuju kako se Tadić zapravo želi dodvoriti nacionalističkom dijelu biračkog tijela nakon što je dao uhititi ratnog zločinca Ratka Mladića.

Tadić nije bio iskren

Zastupnik Liberalno-demokratske stranke u Skupštini Srbije Nenad Prokić u izjavi za Deutsche Welle zaključuje kako je Tadić “prosuo” sve dobro što je napravio u politici pomirenja s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem te da nije bio iskren.

“Mislim da je neodlaskom u Zagreb, a odlaskom u Jadovno, Tadić odlučio da iz raznoraznih kalkulantskih razloga ovog trenutka tako postupi i na taj način potre sve dobre napore koje su dva predsjednika  učinila tijekom proteklih godinu dana”, smatra Prokić za DW dodajući da Josipoviću sigurno nije bilo lako zbog  desničarskih elemenata pozvati Tadića no to je ipak učinio. Tadićevo odbijanje poziva znači da je sve ono što su radili prethodne godine, barem sa srpske strane bilo nedovoljno iskreno, smatra Prokić.

Uvrijedio Hrvatsku i ojačao nacionalizam

Njemački mediji prenosi i izjave komentatora koji su šokirani činjenicom da Tadić ipak dolazi dan kasnije i to u društvu Milorada Dodika.

“Najgore u svemu je to što Tadić nije samo uvrijedio jednu zemlju s kojom Srbija ima diplomatske odnose nego je i ohrabrio hrvatski nacionalizam i stavio u nemoguć položaj one političke snage koje žele normalizaciju odnosa na jugoslavenskom prostoru”, smatra kolumnist Peščanika Vuk Perišić u izjavi za DW.

Index.hr

Autor 24.6.2011. u 15:04