Hrvatska je pred novim ratom

Autor 20.4.2011. u 06:46

Hrvatska je pred novim ratom

Nedavno je Međunarodni sud za ratne zločine na području bivše Jugoslavije (ICTY) u Haagu osudio hrvatskog generala Antu Gotovinu na 24 godine zatvora. ICTY-jeva presuda bacila je iskru bijesnih prosvjeda diljem Hrvatska.

General Gotovina osuđen je jer je imao “zapovijednu odgovornost” u kolovozu 1995. godine tijekom vojne kampanje poznate kao Oluja koja je praktično završila hrvatsko-srpski rat. ICTY tvrdi da je Gotovina nadledao protjerivanje 100,000 Srba i ubojstva stotina civila. Prema sudu Ujedinjenih naroda, operacija je bila “udruženi zločinački pothvat”.

ICTY-je presuda je neviđena. General Gotovina nije ratni zločinac, on je hrvatski domoljub i heroj čija je vojna operacija ponovno uspostavila hrvatski teritorijalni integritet. Štoviše, on je zadao presudni udarac politici pokojnog srpskog vođe Slobodana Miloševića o “Velikoj Srbiji”.

Od 1991. do 1995. godine Miloševićevi plaćenici harali su regijom. Rezultat: okupirana trećina hrvatskog teritorija, protjerano više od 180.000 Hrvata, a gotovo 20.000 civila pobijeno. Oluja je stala tome na kraj. General Gotovina pokrenuo je operaciju koju je podržao SAD, a uspjeh je bio iznenađujući: civilne žrtve bile su minimalne, operacija je trajala samo tri dana, a poraz Srba otvorio je put prema Daytonskom mirovnom sporazumu.

Nadalje, brojni mediji – The Washington Times, The Wall Street Journal, Newsweek i The Jerusalem Post – istražili su Oluju i zaključili da Gotovina nije počinio ništa loše. Osobno nije nikada naredio ili tolerirao ikakav zločin. ICTY-jevo tužiteljstvo nije pokazalo nijedn dokaz da je general Gotovina orkestrirao kriminalnu zavjeru. Razlog je jednostavan: on to nije ni mogao.

Naređenje da se evakuira srpsko stanovništvo iz takozvane Krajine došlo je iz Beograda nekoliko dana prije početka luje. Milošević, suočen s vojnim poniženjem, naredio je da se Srbi iz Hrvatske prebace u Bosnu i Kosovo. To se dogodilo prije nego što je Hrvatska uopće počela s napadom. Dakle, osuda i presuda Gotovina temelji se na velikoj prevari: premještanje srpskog naroda dogodilo se zbog izravne naredbe iz Beograda. Zbog toga hrvatke snage nisu ni mogle počiniti etničkog čišćenje. A ICTY-jeva presuda je sramotna.

Presuda suda Ujedinjenih naroda je jasna: sve strane su jednako krive za zločine. Takvu presudu Srbija je tražila godinama. Ona je tražila pokriće za svoju genocidnu politiku putem moralne jednakosti svih strana.

Dakle, presuda Gotovini je golemi trijumf Beograda. U Srbiji nacionalisti vode u ispitivanjima javnog mnijenja i opet zahtijevaju Veliku Srbiju. ICTY je upravo oslobodio put za tu ideju.

Zbog toga hrvatska vladajuća stranka, HDZ, nikada nije trebala poslati Gotovinu u Haag. To je bio preduvjet za pristupanje Europskoj uniji, no to je protivno hrvatskim nacionalnim interesima. Sudbina generala Gotovina sad je zapečaćena i HDZ-ovo vodstvo to zna.

HDZ-ov režim je u osnovi izdajnički. Nakon dobijanja rata, Zagreb gubi mir. HDZ je izdao Gotovinu, ratne veterane i teško stečenu neovisnost. Ono je prodalo Hrvatsku da bi udovoljilo Bruxellesu. HDZ treba nestati u bespućima povijesti i zamijenjena novom konzervativnom strankom, onom koja će glasačima dati stvarnu patriotsku opciju. Hrvati moraju tražiti da se prekine bezuslovna suradnja s Haagom, povući pristup Europskoj uniji, osloboditi generala Gotovinu i zaustaviti napade na hrvatski teritorij. Ukratko: vrijeme da se Hrvatska stavi na prvo mjesto.

ICTY je srpskim ultranacionalistima dao ono što žele: novi poticaj za napad na Hrvatsku. Vjetrovi rata već pušu. Predaja generala Gotovine Haagu bila je kolosalna pogreška.

poslovni.hr

Tagovi:
Autor 20.4.2011. u 06:46