Hrvatska se stidi monstruma Kordića: Protest protiv zločinca i njegovih jataka

tačno.net
Autor 10.6.2014. u 09:26

Hrvatska se stidi monstruma Kordića: Protest protiv zločinca i njegovih jataka

Pred katedralom u Zagrebu danas u 18:30 sati najavljeno je protestno okupljanje građana koji se protive veličanju zločina Darija Kordića koje, kako kažu, provode velikodostojnici katoličke crkve.

Građani će istaknuti imena 116 žrtava pokolja u Ahmićima i protestovati protiv podrške sisačkog biskupa Vlade Košića, koji je proteklog petka na zagrebačkom aerodromu dočekao haškog osuđenika Kordića.

Kako piše Novi list, Košić je održao molitvu, a 28. marta ove godine propovijedao na misi za Kordića pred pedesetak svećenika, među kojima su bili i Valentin Pozaić i Juraj Jezerinac.

Košić se na toj misi lično obratio Kordiću, rekavši da im je svima drag, “da te volimo i da se za tebe molimo; to znači da se ti moliš za nas i za našu Domovinu, da si izdržao do sada noseći teški križ uzništva tolike godine, ali i da konačno malo po malo stižeš do kraja tog križnog puta”.

116 ljudi danas bi se trebalo okupiti pred katedralom i nositi 116 transparenata s imenima ubijenih u Ahmićima. Protest organizuju udruženja antifašista i aktivista za ljudska prava.

U selu Ahmići u srednjoj Bosni 16. aprila 1993. godine pripadnici HVO-a ubili su 116 bošnjačkih civila, među kojima i 35 žena i 11 djece, od kojih je najmlađe imalo tri mjeseca.

Haški sud je ustanovio da je napad na Ahmiće naredio Dario Kordić, svjestan šta se može dogoditi. On je osuđen na 25 godina zatvora, a nakon što je odlužio dvije trećine kazne pušten je na slobodu.

Klix.ba

tačno.net
Autor 10.6.2014. u 09:26