Hrvatska se uključuju u NATO operaciju u Libiji

Autor 29.4.2011. u 02:16

Hrvatska se uključuju  u NATO operaciju u Libiji

rvatska se aktivno uključuje u operaciju NATO-a u Libiji, jasno je nakon jučerašnje odluke Vlade da se u akciju “Unified protector” uključe i pripadnici Hrvatske vojske. Odluka je donesena na zatvorenoj sjednici u Banskim dvorima, a odmah zatim je upućena predsjedniku Republike Ivi Josipoviću  na prethodnu suglasnost, nakon čega će ići u na izglasavanje u Sabor.

Glasnogovornik Vlade Mladen Pavić  potvrdio nam je kako se radi o dvojici časnika Hrvatske vojske koji će biti raspoređeni u NATO-ov stožer u Italiji.

Operacija “Unified protector”, kojom se, kopnenim i zračnim putem, pokušava provesti embargo na trgovinu oružjem, provodi zona zabrane letenja, te prije svega pokušavaju spriječiti napadi na civile u Libiji, vodi se iz NATO-ove modernog komandnog centra pored Napulja u koji će tako, ako sve bude po planu, uskoro doći i dva pripadnika HV-a. “Mirovna operacija ‘Unified protector’ važna je jer sudjelovanje u tako zahtjevnoj operaciji profilira Republiku Hrvatsku kao pouzdanu članicu NATO-a i međunarodne zajednice koja može odgovoriti većim sigurnosnim izazovima”, kaže se u priopćenju Vlade. Tako će Hrvatska dobiti potvrdu kao pouzdana članica NATO saveza, a akcija koju Savez vodi širi politički legitimitet jer će joj se priključiti još jedna članica.

Logičan je to razvoj situacije o kojem se počelo pričati i prije nego je NATO, zadnjeg dana ožujka, preuzeo zapovjedništvo nad svim akcijama saveznika u Libiji. “Hrvatska je spremna sudjelovati u svim potrebnim aktivnostima usmjerenima ka poboljšanju humanitarne situacije u Libiji”, izjavio je Gordan Jandroković na sastanku ministara vanjskih poslova država članica NATO saveza održanom sredinom travnja u Berlinu.

NATO je 31. ožujka preuzeo komandu nad provođenjem rezolucija Vijeća sigurnosti 1970 i 1973 o Libiji u kojoj već dva mjeseca bijesni građanski rat između pobunjenika i snaga odanih pukovniku Moameru Gadafiju. Dvanaest dana prije toga Francuzi, Britanci i snage Sjedinjenih Država počeli su s bombardiranjem Gadafijevih snaga kako bi spriječile masakr koji je prijetio nakon osvajanja Bengazija, koji je bio u okruženju tehnički nadmoćnijih režimskih trupa. Iako od tad traju redovna bombardiranja Gadafijeve vojske, logistike i infrastrukture, ishod libijskog sukoba je i dalje krajnje nepredvidiv.

Uključivanjem dvojice časnika HV-a u NATO-vu libijsku operaciju, Hrvatska će sudjelovati u ukupno tri aktivne NATO-ove mirovne operacije, jer već ima svoje vojnike u Afganistanu (ISAF) i na Kosovu (KFOR). Hrvatski vojnici sudjeluju i u jednoj mirovnoj akciji Europske unije (antipiratska operacija u Somaliji), te u osam mirovnih misija Ujedinjenih naroda

Autor 29.4.2011. u 02:16