Hrvatska Srbiji treba biti najbolji prijatelj, partner i sused

tačno.net
Autor/ica 19.6.2013. u 11:34

Pre svega, čestitajmo iskreno i prijateljski Hrvatskoj na ulasku u Evropsku uniju.

 

Piše: Igor Besermenji

Hrvatska za dve nedelje postaje 28. članica Evropske unije, zajednice koja opstaje iako se već nekoliko godina suočava sa najvećom krizom od njenog nastanka. Nema potrebe isticati koliko je još uvek ovde nepopularno reći da Srbija treba da se ugleda na Hrvatsku. Naprotiv, ovde često možete čuti kako se Evropska unija raspada i kako Hrvatska ima puno razloga da zavidi Srbiji, koja se još uvek nalazi u pretčekaonici. Činjenice iz svakodnevnog života ustvari su sasvim obrnute, i za Srbiju je bolje da se jednom zauvek ostavi iluzija i prestane njima da hrani nove generacije za koje verujem da će se u jednom trenutku ipak opredeliti za istinu. Dok god vesti poput one da Island odustaje od ulaska u EU Srbima služe da se maliciozno i skoro posprdno govori o EU i integraciji Srbije u ovu zajednicu, bez bilo kakve svesti o drastičnim razlikama u polazišnim tačkama Islanda i Srbije – to znači da još uvek vrlo sporo, hramljući, idemo ka suočavanju sa istinom.

Elem, čestitke susednoj i prijateljskoj Hrvatskoj na uspešnom završetku jedne važne etape i početku druge, još važnije, a to je život u EU. Srbiji u budućnosti najbolji prijatelj, partner i sused, po mom mišljenju, treba biti upravo Hrvatska. Hrvatska je naime svesna da će morati da prođe barem oko godinu dana pre nego što se osete prvi pomaci i benefiti od članstva u EU. Makar su takve procene stručnjaka. Pojedini tamošnji mediji dugo su se trudili da stvore potpuno nerealnu, strašnu sliku o tome kako će članstvo u EU Hrvatsku odvesti pravo u bedu, kako će cene hrane biti trostruko veće a standard života sve gori. Takva pisanja sve su učestalija i kod nas, a građani nasedaju. Pogledajte kako se danas pojedini naši mediji ophode prema temi EU, vrlo često samo nagađanja i čist senzacionalizam, baš kako je često bilo i u Hrvatskoj u prethodnom periodu.

Neke od najosnovnijih stvari vrlo su lako razumljive čak i onome koga politika uopšte ne interesuje, ako želi da ih čuje. Najpre, ulaskom u EU ukida se carinski nadzor i naravno da cene uvoznih proizvoda mogu biti samo jeftinije. Ali, za to je potrebno edukovati ljude i sprečiti ih da padnu u zamku da im osnovni izvor informacija bude polužuta štampa. Zato bi Srbija trebala da uči na primerima koje su susedi iskusili na putu ka EU i na vreme da počne sa edukacijom svojih građana, a za to postoje mnogobrojni načini, ako postoji volja. Redovna predavanja na fakultetima i u srednjim školama na temu šta čeka Srbiju po ulasku u EU, zatim redovne emisije koje će javni servisi posvetiti samo ovoj temi, javne i otvorene radionice i razgovori širom države…

Sve se mora učiniti kako nonsense poput onog da ćemo da propadnemo već prvog dana kada uđemo u EU ne bismo čitali i za nekoliko godina. Zatim, znate za večitu temu monopola naših, domaćih tajkuna čije se najave hapšenja slave kao Nove godine? U redu je i to, jer otvaranje tržišta koje donosi ulazak u EU znači i znatno manje šanse za monopol domaćih proizvođača. Dolazak konkurencije značiće i dolazak kvaliteta, neretko znatno jeftinije robe i potrebe za odgovornijim ponašanjem kada je reč o formiranju cena.

Zašto Srbija treba da ima najboljeg prijatelja u Hrvatskoj? Zato što i tamo informisani ljudi koji teže otkrivanju znanja i proširivanju vidika, baš kao i ovde, imaju glavobolje od pojedinaca i grupa koje i dalje guslaju o hrvatstvu, a kod nas srpstvu, od kojih bi da mogu, stvorili i nove religije. Mi smo dva očigledno toliko slična društva, osim što je Hrvatska zbog efikasnijeg delovanja bez sumnje razvijenija država, što se može primetiti nakon nekoliko sati boravka u Hrvatskoj. Naravno, kada to kažete u Srbiji onda se spremite da vam ovdašnje ostrašćene patriote poruče da se odselite tamo ako vam ovde nije dobro.

Način na koji će naši mediji izveštavati o ulasku Hrvatske u EU po mom sudu veoma je važan za dalje formiranje stava naših građana o EU. Nažalost, neki primeri pisanja su veoma loši i krajnje nepotrebni. Članak na sajtu informativnog portala Press Online objavljen 17.6.2013. nepreciznim je naslovom Hrvatsku stavio u jedan jako ružan kontekst na pragu njenog ulaska u EU. Naslov glasi: „Hrvatska inicijativa: Brak je zajednica u kojoj nema Srba“. U daljem tekstu navode se detalji ove navodne inicijative, da bi tek na dnu teksta bilo napisano da se radi o vesti koja dolazi sa izvesnog satiričnog sajta koji je pokušao da na duhovit način prikaže odnos Srba i Hrvata.

Naravno da je onaj ko je odobrio ovaj članak morao biti svestan da brojni posetioci sajta neće pročitati tekst do kraja ili će samo pročitati naslov koji ni na koji način ne otkriva da je reč o šali, mada ova nije nimalo smešna. Možda će zvučati kao jedan ne toliko značajan primer, ali ja smatram da je opasno igrati se ovakvim stvarima. Umesto toga, bilo bi bolje da se domaći mediji na jedan studiozan način bave ulaskom Hrvatske u EU (čega za sada nema), kako bismo kroz činjenice nešto i naučili, te se nadam da će ozbiljni štampani i elektronski mediji to u narednim nedeljama i činiti.

Pre svega, čestitajmo iskreno i prijateljski Hrvatskoj na ulasku u Evropsku uniju.

Autonomija

tačno.net
Autor/ica 19.6.2013. u 11:34