Hvalile se delije!

tačno.net
Autor 21.7.2013. u 14:00

Hvalile se delije!

Uz lične slavopojke, hvalile se i tapšale delije, ne i u sred zemlje Srbije, kako bi to narodna pjesma otpjevala, već u mostarskom dvoru Vladikinom.

Bivši predsjednik Republike Srbije, sada u nepoznatom svojstvu, dolazi u Mostar i kako kaže; „ Mostar je lijepi grad, ali ima izvjesne probleme, o kojima sam razgovarao i sa Draganom Čovićem… Govorili smo o tome kako ti problemi mogu da budu riješeni”, rekao je uz ostalo Tadić.

Isto tako, za Vladiku kaže; da je to jedan od najznačajnih predstavnika srpskoga naroda, ne samo u Mostaru i Hercegovini, već i u cijelom području.

Ni sam Vladika nije prećutao i svoje riječi hvale da uputi bivšem predsjedniku, jer mu po svoj prilici ovaj sadašnji i aktuelni nije po volji i njihovim željama.

Dakle, lijepo su se nahvalili i napričali, jednostavnije rečeno ovi aktuelni „promotori Dodikove ideologije”  na ovim našim prostorima. Zašto su našli baš Mostar, tako zgodno mjesto, da i jedni i drugi misle i raspravljaju o Mostaru i njegovim problemima, kada su i sami saučesnici i saradnici upravo svih svojih predhodnika i sunarodnjaka, koji su i nametnuli mnoge od tih problema. Istina je, da možda gospodin Tadić nije dovoljno upoznat da u ovome gradu pored „dodikovaca „ i njihovih duhovnih promotora, pod okriljem SPC i Vladike, borave i žive i drugi normalni Srbi, koji se nikada nisu priklonili i deklarisali kao pripadnici ili simpatizeri te nakaradne i pogubne ideološke velikosrpske i velikohrvatske zablude.

Upravo u koaliranju sa „čimbenicima„ i sada žele da zaborave sve torture, mračne ispisane grafite po mostarskim zgradama Rondoa i okoline, zabranjeni ulazak  „Srba i pasa„ u firmu Aluminij, kao i mnoga druga nedjela i progone „crnokošuljaša„ nad vjernim i lojalnim Srbima svoga grada i svoje domovine Bosne i Hercegovine. Istina je sačuvana i evidentna upravo kod tih njihovih sunarodnjaka, koji nisu postali „dodikovci„ i koji se sada ignorišu i svrstavaju u neke „rezervne Srbe„ po riječima Vladike u jednoj od TV emisija „Dobar, loš, zao„.

Ukoliko je istinski bila odrednica politike pomirenja i regionalne saradnje, bivšega predsjednika Republike Srbije, utoliko je on ostao i nedovoljno informisan ili je, kako bi to ribari rekli „upecan„ od svojih dušebrižnika i lažnih propagatora o ljepotama i željama dobrobiti i ovome gradu i njegovim građanima.

Dovoljno je realno spoznati i istinu govoriti, kada je grmilo u ovome gradu gdje su svi oni bili i o čemu su razmišljali. Ko je i koliko učinio i doprinio povratku ovih Srba u Mostar, mnogo se toga zna i mnogi od nas to pamte, a možda se neki od ovih „slavopjevaca“  mogu i upitati šta su to oni učinili ili šta nisu činili a trebali su i koliko su doprinijeli malom povratku tih svojih sunarodnjaka. Nedaća je i veliko ljudsko zlo u narodu „kititi se tuđim perjem „pa i ove slavopojke me asociraju na neku guslarsku potku, koja se nikako ne može prihvatiti i ustoličiti u ovome multietničkome gradu i nekadašnjem sveukupnom primjeru zajedništva na našem bivšem prostoru, koji je bio ponos i dika i na širem Evropskom prostoru, a ne samo na  Balkanu.

Sačuvaj nas Bože i postojanja sopstvenoga ljudskoga bića i građanina ovoga napaćenoga grada, ukoliko bi i istinski ovi „slavopjevci„ i njihovi čimbenici dogovarali i riješavali i sudbinu grada i poziciju Srba u njemu, kao ravnopravnoga naroda.

U normalnim državama i sekularnim opcijama zna se gdje je mjesto i obavljanje svoje vjerske dužnosti, jer smo i suviše opterećeni mešetarenjem u politici, tako nam se dugo i dugo ne naziru bolji dani, nažalost.

Mr Milan Jovičić, dipl.ing.el.

tačno.net
Autor 21.7.2013. u 14:00