IFIMES: KRIMINALNE STRUKTURE SDP-a PONOVNO PROTIV IFIMES-a

Autor 13.11.2012. u 14:41

IFIMES: KRIMINALNE STRUKTURE SDP-a PONOVNO PROTIV IFIMES-a

LJUBLJANA, 13. novembar/studeni 2012 –  Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane povodom saopštenja/priopćenja Socijaldemokratske partije BiH (SDPBiH) od 8.novembra 2012.godine (link: http://www.sdp.ba/novost/17624/Ifimes-Institut-za-narucivanje-analiza-i-stavova)  u kojem se brutalno i bez ikakvih argumenata napada IFIMES i njegov direktor Zijad Bećirović  je prisiljen putem saopštenja/priopćenja za javnost obratiti se javnosti u Bosni i Hercegovini. SDPBiH u svom saopštenju nije osporio nijednu analizu/istraživanje IFIMES-a.

Intenzivni napadi na Međunarodni institut IFIMES počeli su kada smo u našim analizama razotkrili način finansiranja SDPBiH, kojeg su godinama nelegalno finansirale institucije Brčko Distrikta BiH.

Kvaziljevičarska Socijaldemokratska partija BiH, Dodikov satelit Lagumdžija i njegov SDPBiH od nedavno satelitska stranka Milorada Dodika pokušava saopštenjem za javnost diskreditirati IFIMES skrivajući iza sebe kriminal i tajne dogovore, kojim se urušavaju ionako krhke institucije i država Bosna i Hercegovina.

Nakon općih izbora u BiH, održanih o oktobru/listopadu 2010.godine, IFIMES je nastavio kontinuirano analizirati i istraživati najvažnija politička zbivanja u BiH. Analize i istraživanja IFIMES-a su bile brojnije i učestalije nego prethodnih godina upravo i zbog nametnutih teških političkih izazova i usklađenog političkog djelovanja Milorada Dodika i Zlatka Lagumdžije, predsjednika SNSD-a i SDP-a. Obavještavali smo međunarodnu i javnost u Bosni i Hercegovini o posljedicama  dogovora navedenog političkog dvojca, počevši od (ne)realizacije presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu „Sejdić-Finci“, aktivnostima na stvaranju trećeg entiteta, aktivnostima na demilitarizaciji BiH, razbijanju Oružanih snaga BiH (OSBiH), do urušavanja procesa euroatlantskih integracija kroz smanjenje državnog budžeta i akcija na urušavanju pravosudnog sistema BiH.

Kriminalne strukture unutar SDP-a dodatno su se ohrabrili odlukom tadašnjeg glavnog državnog tužioca BiH Milorada Barašina, da se obustave istrage protiv predsjednika SDP-a Zlatka Lagumdžije i potpredsjednika te stranke, tadašnjeg načelnika sarajevske općine Novi Grad, a sadašnjeg državnog ministra prometa i komunikacija BiH Damira Hadžića u „predmetu Reket“. Predmet „Reket“ je ustupljen Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo što praktično znači aboliciju za predsjednika i potpredsjednika SDP-a, dok je predmet Dodik prebačen na specijalno Tužilaštvo Republike Srpske. Predmet „Bošnjački institut“ je zataškan, a Lagumdžija je u ulozi predsjednika Upravnog odbora Bošnjačkog instituta u međuvremenu dodijelio počasno članstvo u Senatu Bošnjačkog instituta Mili Đukanoviću, koji je suodgovoran za brojne počinjene zločine u BiH nad Bošnjacima i koji je zajedno sa Slobodanom Miloševićem sudjelovao u agresiji na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu. To je jedinstven slučaj u svijetu da žrtva zločincu dodjeljuje priznanje što ilustrativno govori o patriotizmu Zlatka Lagumdžije na kojeg se rado i tako često poziva.

Sve dok je sestra zamjenice glavnog  tužitelja Tužiteljstva BiH ujedno i najbliža suradnica Zlatka Lagumdžije ne možemo očekivati proceusiranje predmeta Lagumdžija i njegovih satelita.

SDPBiH je sa Lagumdžijom postala eksluzivna bošnjačka stranke, a djelovanje SDP-a poslije izbora 2010.godine je usmjereno na legitimiranje srpskog i hrvatskog nacionalizma. SDP je potpisivanjem dogovora sa SNSD ne samo izdao sve one koji vjeruju u građansku BiH nego je svojom politikom izdao i bošnjačke birače, koji su najvećim dijelom ukazali povjerenje toj partiji na proteklim parlamentarnim izborima.

Napadajući Međunarodni institut IFIMES Zlatko Lagumdžija i njegova klika koristi se arsenalom uvreda, koje je u prošlosti koristila političko-medijska mašinerija Mila Đukanovića.

Smatramo, da je Bosni i Hercegovini potrebna snažna multietnička stranka, a SDP predvođen Lagumdžijom to nije, jer je tu priliku propustio još 2000-2002.godine kada je predvodio Alijansu za demokratske promjene i prokockao ukazano povjerenje. Ovo je već drugi put da je SDP prokockao povjerenje birača.

Međunarodni institut IFIMES očekuje, da će čestiti i pošteni izabrani zvaničnici SDP-a otkazati poslušnost i suprostaviti se realizaciji dogovora Dodik-Lagumdžija.

Socijaldemokratska partija BiH nikako da uhvati korak sa vremenom u kojem djeluje. Lagumdžija se očito nikada neće naviknuti na postojanje nezavisnih medija i organizacija koje se bave analizama, istraživanjima i informiranjem javnosti, bez direktiva iz Centralnog komiteta.

Najnoviji napad na Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) i njegovog direktora, pokazuje koliko je SDP duboko zaglibio i zapleo se u komunističke i staljinističke metode obračuna sa „nepodobnima“

Međunarodni institut IFIMES će i dalje istraživati događanja u Bosni i Hercegovini i regiji i upozoravati na negativne pojave i nosioce tih pojava. Nikakve prijetnje, pritisci i najave tužbi kriminalnih struktura i kriminalaca neće nas zaustaviti u našem daljem radu. Tragično je, da se istraživanjem organiziranog kriminala i korupcije mora baviti IFIMES, a ne Tužilaštva i Sudovi u  BiH i država Bosna i Hercegovina.

Više informacija o radu instituta možete saznati na www.ifimes.org .

 

Link: http://www.ifimes.org/default.cfm?Jezik=Ba&Kat=11&ID=733

                                                                                

Ljubljana, 13. novembar/studeni 2012

Tagovi:
Autor 13.11.2012. u 14:41