IFIMES: Veze nastale između političara i kriminala u vrijeme raspada Jugoslavije još uvijek žive

tačno.net
Autor 11.12.2013. u 09:36

IFIMES: Veze nastale između političara i kriminala u vrijeme raspada Jugoslavije još uvijek žive

Ljubljana, 10. decembar 2013 – Direktori Međunarodnoga instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane mr. sc. Zijad Bećirović i Bakhtyar Aljaf su danas predavali skupini više od stotinu slušatelja NATO Defense Collegea iz Rima, koji se u okviru školovanja nalaze u posjeti Sloveniji. To je već 123. generacija slušatelja od osnivanja NATO saveza. Radi se o višim oficirima, koji su predviđeni za obavljanje vodećih položaja u NATO savezu.

Direktor Bećirović je predstavio aktualnu političku i sigurnosnu situaciju na Balkanu i razloge, zašto se to područje nikako ne može izvući iz začaranog kruga mafije, politike i kriminala. Sve veze, koje su nastale između političara i kriminala u vrijeme raspada Jugoslavije su još uvijek žive, međunarodna zajednica je osigurala privremena rješenja, koja su stvorila latentan mir i konstantnu nestabilnost. Takva rješenja onemogućavaju bilo kakav napredak na političkom, ekonomskom i društvenom području. Kriminalnim grupama i političarima na Balkanu to odgovara, jer im se nije potrebno prilagođavati nikakvim pravilima odnosno prilagođavaju se samo onim, koja uz pomoć kriminalaca stvaraju i prihvaćaju. Uloga NATO-a je u tome vrlo značajna, jer ustrajavanjem pri rješavanju određenih institucionalnih pitanja, prisiljavaju se političari, da pronađu odgovarajuća rješenja i tako omoguće državama Balkana put u NATO, posljedično i u EU.

Predavanje direktora Aljafa bilo je posvećeno sigurnosnim i obrambenim pitanjima na Bliskom istoku i široj regiji, gdje je situacija nestabilna zbog političke krize u Egiptu, rata u Siriji i iranskog nuklearnog programa. Iako su se dogodili određeni pozitivni pomaci, kao npr. dogovor između SAD-a i Irana u Ženevi, još uvijek ostaju otvorena brojna sigurnosna pitanja. U traženju rješenja ne treba podcjenjivati ulogu Turske zbog njenog strateškog položaja i članstva u NATO-u. Puno se očekuje od konferencije o Siriji, koja će se održati januara iduće godine. Važnu ulogu u mirovnom procesu ima Izrael, koji dosada nikada nije bio u povoljnijoj sigurnosnoj poziciji, jer situacija u njegovom susjedstvu ide njemu u korist. Još uvijek je politički i sigurnosno nestabilna Libija, gdje centralna vlada ne kontrolira cjelokupne teritorije i gdje su se oformile brojne milicije i naoružane grupe.

Poslije predavanja direktori instituta su odgovarali na pitanja slušatelja i na kraju im zaželjeli puno uspjeha u njihovom daljem školovanju i radu. Na predavanju je sudjelovala i dekanica NATO Defense Collega dr. Daria Daniels Škodnik.

Na kraju predavanja je u imenu komandanta NATO Defense College-a generala Arne Bård Dalhauga pukovnik Ali Yakçın se zahvalio predavačima i uručio im prigodne poklone.

 

Tagovi:
tačno.net
Autor 11.12.2013. u 09:36

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija