IK, BMV, DU

Zoran Brajević
Autor/ica 28.3.2018. u 15:41

IK, BMV, DU

Foto: Marko Todorov / CROPIX

Jedino pozitivno što je izašlo iz svega je sukob HDZ-a s BMV-om, čak je i HDZ ostao začuđen ovom razinom netolerancije, dogmatičnosti i, da otvorimo sve karte – potpune gluposti. Dok, s druge strane, oni koji znaju kroz što su prošli Locke, Hobbes, Voltaire i Rousseau, već se cca. 250 godina ne iznenađuju…

Problem roda u 2 rečenice:

  1. Tvoj rodni identitet s kojim se poistovjećuješ ne mora biti u skladu sa spolom koji si dobio rođenjem (koji ti je, što se kaže – bogom dan).
  2. I tu je problem: kako nešto – ne mora – biti u skladu s onim što je bogom dano?

Mora i točka! Upravo to nam poručuju Bozanić, Markić, Vigilare, Nedrk i njima slični. Čak je Nedrk među njima najiskreniji, on naime kaže: „Promjena spola je zapravo nemoguća“.  To što je izvjesni Sam Kane tri puta promijenio spol:

http://www.dailymail.co.uk/femail/article-4369636/The-London-lawyer-s-changed-gender-THREE-times.html

to Nedrka, savjetnika ministrice kulture RH, neće niti najmanje omesti. To najviše volim kod ove ekipe – zadrtost je jača od svega, pa i od stvarnosti.

No dobro, a što je sa ovim ostalima? Zašto Bozanić, Markić, Vigilare (u daljnjem tekstu BMV) uporno ponavljaju mantru o rodnoj ideologiji? Zašto slušamo i gledamo na transparentima: „Ja sam otac, ja sam muško…“, „Ja sam majka, ja sam žensko…“, kada u Istambulskoj Konvenciji (IK) na 37. stranici jasno piše ovo: „Termin ‘rod’ nije zamišljen kao zamjena za termine ‘žena’ i ‘muškarac’ koji se rabe u Konvenciji.“

Pa i ne moramo očekivati da 500 tisuća (i više) prosvjednika znaju što piše u IK, ali kako to da im oni, koji su ih poslali na prosvjed, nisu pročitali spornu rečenicu? Kako to da im prije ulaska u autobuse, avione i prekooceanske brodove nisu pojasnili spomenuti članak iz IK? Da podsjetimo tko ih je poslao na prosvjed:

https://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/evo-sto-zagrebacka-nadbiskupija-kaze-oko-poziva-svecenika-na-prosvjed-vjernika-protiv-istanbulske-konvencije—510777.html

(Citat s gornjeg linka: „U tom smislu, svećenici su kao pastiri dužni svojim vjernicima trajno naviještati nauk Crkve…“)

Evo i mog(ućeg) objašnjenja: BMV je sigurno pročitao tu rečenicu i BMV je kristalno jasno shvatio što tamo piše i upravo je BMV dao pastirima naputak da svom stadu ni pod kojim okolnostima ne smiju prenijeti rečenicu na 37. strani IK.! A iz izjava prosvjednika i natpisa na njihovim transparentima zaključujemo da su pastiri (dakle, BMV) obavili sjajan posao, većina ih upravo misli da je termin ‘rod’ zamjena za muško i žensko i/ili majku i oca.

Dakle, rodnu ideologiju su stvorili upravo oni koji dižu ustanak protiv rodne ideologije. Demagogija par exellence.

Ultimativno pitanje: A zašto/čemu takav naputak pastirima? Ili, da preformuliram: Čega se BMV toliko boji?

To je strah koji traje već cca. 250 godina, to je strah od – Društvenog Ugovora (DU). Ne onog DU kojim se osnivaju trgovačka društva, nego onog DU kojeg su zagovarali Locke, Hobbes i Rousseau. Iako se u mnogo čemu nisu slagali, ova je trojka imala čvrst zajednički nazivnik: sekularizam. A sekularizam, između ostalog – definira i legalizira onu domenu u društvu koja nije bogom dana, što je u stvari sinonim za razlaz sa crkvom i/ili religijskim institucijama. A IK je u tu domenu uvrstila i pojam ‘rod’.

Čak se IK nije prva sjetila toga, ali to je nebitno i tu smo, u principu, gotovi s pričom.

Da zaključimo nešto, čisto zato da nam kraj ne dođe tako naglo.

DU polazi od jednostavnoga pojmovnog modela da je društvo takva zajednica koja je nastala dogovorom pojedinaca koji ju tvore. A IK pokušava dogovoriti ovo: Određene skupine pojedinaca mogu doživjeti diskriminaciju i na temelju  rodnog identiteta, što jednostavno rečeno znači da rod s kojim se poistovjećuju nije u skladu sa spolom koji im je dodijeljen pri rođenju.

Da stvar bude paradoksalnija, upravo IK razdvaja rod na jednoj, od vjere i/ili tradicije (boga i/ili domovine) na drugoj strani, dakle udaljava rod od bilo kakve ideologije, tako da je jedna od zadataka IK da „rodnu ideologiju“ učini oksimoronom, to jest, da rod i ideologiju učini nespojivima. Dakle – učiniti rod i ideologiju nespojivima, a ne promovirati rodnu ideologiju.

A to BMV zna, kunem vam se da zna jer upravo oni stvaraju ideologiju sa svim i svačim što ima veze s pičkom i/ili kurcem. (mnogo više s pičkom, a manje s kurcem), i tako već 2000 godina…

A sada je došao nekakav pojam ‘rod‘ koji im je sjebao čitavu koncepciju ideologije kurca i pičke.

Jedino pozitivno što je izašlo iz svega je sukob HDZ-a s BMV-om, čak je i HDZ ostao začuđen ovom razinom netolerancije, dogmatičnosti i, da otvorimo sve karte – potpune gluposti. Dok, s druge strane, oni koji znaju kroz što su prošli Locke, Hobbes, Voltaire i Rousseau, već se cca. 250 godina ne iznenađuju…

Napomena.

(u tekstu ne miješati BMV i BMW, ovo potonje je ono što vozi ovaj svećenik: https://www.jutarnji.hr/vijesti/ispovijest-flambojantnog-zupnika-nosim-armani-vozim-bmw-kockam-i-popijem-pa-sta/577402/

ili ovaj:

https://www.24sata.hr/news/sude-mu-za-nesrecu-otkud-sveceniku-novac-za-bmw-x5-391682 )

Zoran Brajević
Autor/ica 28.3.2018. u 15:41