Đikić pita Josipovića: Zašto se, predsjedniče, toliko uzbuđujete na svaki spomen Marka Vojkovića?

Autor 18.8.2012. u 12:13

Đikić pita Josipovića: Zašto se, predsjedniče, toliko uzbuđujete na svaki spomen Marka Vojkovića?

“Predsjednik Ivo Josipović nastavlja privatnu kampanju protiv ovog lista”, upozoravaju Novosti već na naslovnici svog aktualnog broja, ilustriranoj Josipovićevom fotografijom iznad nadasve prikladnog naslova “Zaustavite Novosti!”.

Na pritiske s Pantovčaka kojima je izložen tjednik u izdanju Srpskog narodnog vijeća (SNV), podsjećamo, u prošlom je broju Novosti upozorio glavni urednik Ivica Đikić. Tekst “Osvetnik s Pantovčaka” Josipovića je strašno zasmetao, pa smo u petak dobili i predsjednikov odgovor Novostima.

Razloge sukoba Josipović pokušava svesti na privatni politički obračun s Pupovcem, saborskim zastupnikom, predsjednikom SNV-a i izdavačem Novosti. Pupovac, prema Josipovićevu tumačenju, predsjednika RH putem Novosti pokušava ocrniti jer “gubi poziciju monopoliste na ‘srpstvo’ u Hrvatskoj”.

Međutim, pravi razlozi Josipovićeve srdžbe prema Novostima puno su prizemniji, upozorava Đikić u svojoj kolumni “Rabljena sedmica”.

“Zaslijepljen bijesom prema Novostima, a isključivo zbog tekstova o masnim profitima njegova najboljeg prijatelja Marka Vojkovića u poslovanju s njegovim HDS-om/ZAMP-om, Ivo Josipović radije se odaje čarima zavjereničkih teorija i podzemnim igrama u koje uključuje sve širi krug svojih savjetnika, pa i onog za nacionalnu sigurnost”, piše Đikić.

U vrijeme kada su Index i Novosti jedini izvještavali o mutnim poslovima ZAMP-a, u javni se prostor pokušala podmetnuti teorija da iza tekstova u kojima se kritizirao Josipović stoji Stjepan Mesić, koji je baš tada bio u nekoj beznačajnoj zavadi sa svojim predsjedničkim nasljednikom. Isti modus operandi, ističe Đikić, opet je vidljiv.

“Sad se neslužbeno širi da nas na Josipovića huškaju Milorad Pupovac i(li) Zoran Milanović. Predsjednik, dakle, nije sposoban shvatiti da iza novinskih tekstova katkad mogu stajati samo autori i urednici: intenzivno druženje s bliskim mu urednicima i novinarima samo je produbilo njegovo uvjerenje da iza svakog teksta stoji nečiji skriveni interes, pa je besmisleno pokušavati da ga se razuvjeri. On naprosto ne može povjerovati da postoji svijet koji funkcionira drukčije od njega, da postoje ljudi čiji porivi nisu identični njegovima”, piše Đikić.

Vlada RH, naime, preko Savjeta za nacionalne manjine već godinama financira izlaženje nekolicine glasila nacionalnih manjina, među kojima su i Novosti.

“Ostali smo uskraćeni za odgovor na pitanje misli li predsjednik Republike da bi trebalo prestati davati javni novac svim manjinskim glasilima ili bi novac trebalo oteti samo Novostima? Zašto svima? Zašto samo Novostima?”, pita se Đikić, te podsjeća predsjednika da mu ionako “nedostaje zakonskih ovlaštenja za realizaciju privatnih osvetničkih akcija“.

Status Srba u Hrvatskoj Josipovića ne brine ni blizu koliko jedno drugo, za njega osobno puno važnije pitanje. Pitanje na koje Josipović, opet podsjeća Đikić, i dalje nije dao odgovor: “Zašto se, gospodine predsjedniče, toliko uzbuđujete na svaki spomen Marka Vojkovića i njegova povlaštenog poslovanja sa ZAMP-om?”.

Autor 18.8.2012. u 12:13

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija