Ima li lijeka za zdravstvo u državama Balkana

tačno.net
Autor 14.9.2013. u 14:36

Ima li lijeka za zdravstvo u državama Balkana

Kada bi građani regije opisivali zdravstvene sustave u svojim državama, na prvo mjestu bi stavili korupciju i mito, bez kojih često nema zdravlja, pa lošu opremljenost bolnica, besparicu, nedostatak lijekova, duge liste čekanja za preglede i operacije. No, istaknuti će da neki liječnici znaju svoj posao i da se prema pacijentima odnose kao prema ljudskim bićima, a ne socijalnim brojevima. Istovremeno, mnogi u Evropi ne bi mogli shvatiti da zbog urušavanje zdravstvenog sustava u štrajkove idu i liječnici, medicinske sestre, ali i pacijenti.

Dijagnoza zdravstvenog sistema u BiH je – teško bolestan. Poput države, tako je i zdravstvo podijeljeno po entitetima, kantonima, uz visoku korupciju. Bolnice su loše opremljene, a nije rijetkost da u zdravstnemim ustanovama caruje nestručnost. Još uvijek nitko ne nudi lijek, niti ima naznaka za ozdravljenje sustava.

Prava iz zdravstvenog osiguranja ostvaruju se preko trinaest fondova, što proizvodi isključivo gubitke, dugove i opće nezadovoljstvo građana, koji su primorani čekati mjesecima na preglede, te kupovati lijekove jer ih bolnice nemaju. Sve to, svrstalo je bosansko-hercegovački zdravstveni sistem među najlošije u regiji, navodi Selma Boračić u tekstu Zdravstvo u BiH na koljenima.

Po kvalitetu zdravstvenih usluga Srbija se, prema evropskim standardima, što su pokazala istraživanja, već neko vrijeme nalazi na začelju u konkurenciji 34 evropske države, u što se možete osobno uvjeriti posjetom najbližoj zdravstvenoj ustanovi, što je u Beogradu učinio Milan Nešić, a detalje prenio u tekstu Na začelju u Evropi po kvaliteti zdravstvenih usluga.

Stanje u kojem se nalazi crnogorsko zdravstvo, jednako je općem stanju u društvu. Velika besparica i raširena korupcija, ali čini se da, bar kada se radi o odnosu prema pacijentima, ljudski faktor još uvijek nije zakazao, piše Esad Krcić u tekstu Korupcija i besparica vladaju zdravstvom.

Oko 50.000 hrvatskih liječnika i medicinskih sestara najavljuju za idući tjedan štrajk, koji će obuhvatiti blizu 70 posto medicinskog osoblja iz cijele Hrvatske. Nezadovoljni su novim kolektivnim ugovorom i neplaćanjem prekovremenog rada.

No, poznavatelji stanja tvrde da je cijeli zdravstveni sustav, općenito, pred kolapsom jer je ustrojen na koruptabilan način ,u interesu liječničkih elita i kapitala, a najmanje građana, prenosi Ankica Barbir Mladinović u tekstuZdravstveni sustav u interesu liječničkih elita i kapitala.

slobodnaevropa

tačno.net
Autor 14.9.2013. u 14:36