Incko: Neće biti refereduma

Autor 8.5.2011. u 00:49

Incko: Neće biti refereduma

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, u intervju za FACE TV koji je dao u svome rodnom selu u blizini Klagenfurta, kazao je u subotu da je dao rok od sedam dana vlastima Republike srpske da ponište odluku o referendumu te kako ne vjeruje da će on biti održan i da se neko želi konfrontirati sa cijelom međunarodnom zajednicom.

Prije puta u New York, gdje će podnijeti izvještaj u UN-u, visoki predstavnik jekazao je da je i Miroslav Lajčak tokom nedavnog boravka u Banjoj Luci predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku prenio da ga Evropa ne želi tretirati kao Aleksandra Lukašenka, ali ako do referenduma dođe, tako će biti.

Inzko je kazao da su mjere koje bi Evropska unija mogla poduzeti – zamrzavanje računa političarima, stopiranje projekata infrastrukture te bojkot političara koji bi bili pod sankcijama evropskih vlada ali i uskraćivanje pomoći EU-a za budžete u BiH koja trenutno iznosi približno 200 miliona KM.

On je ponovio da je RS prešla izvan svojih ustavnih nadležnosti i da nema pravo odlučivati o stvarima na nivou BiH. Potvrdio je također da je Evropa ujedinjena u pogledu eventualnog uvođenja sankcija protiv vlasti RS-a.

Autor 8.5.2011. u 00:49