Intelektualci zgroženi načinom na koji se bira gradonačelnik Sarajeva

tačno.net
Autor 26.3.2013. u 12:03

Intelektualci zgroženi načinom na koji se bira gradonačelnik Sarajeva

Volio bih da promijenimo zakone i da građani Sarajeva mogu izabrati svoje rukovodstvo. Za mene je neprihvatljiva tendencija da se taj demokratski način izbora političkih predstavnika što je moguće više razblaži da bi bio u posjedu elita koje će se na sastancima dogovarati o tome – prokomentirao je za Agenciju FENA neizbor gradonačelnika Sarajeva profesor na Fakultetu političkih nauka Sarajevo Asim Mujkić.

Mujkić naglašava da nije zainteresiran za političke predstavnike koji nisu prošli direktne izbore te ocjenjuje da se ne osjeća pogođenim u cijelom slučaju oko izbora gradonačelnika.

– Biraju se politički predstavnici bez direktne volje birača, posebno za tako važnu funkciju kao što je pozicija gradonačelnika glavnog grada. Zato nemam komentara za cijeli proces političkog prepucavanja koji se odvija ovih dana u vezi  s izborom gradonačelnika – ističe on.

Mišljenja je da cijela situacija oko izbora gradonačelnika Sarajeva svjedoči o jednom općem beznađu u koje političke elite ove zemlje vode građane.

– Gradonačelnik treba da bude neko s vizijom koja prevazilazi ova brda oko Sarajeva. To treba biti osoba koja će doprinijeti da se Sarajevo konačno, po svojoj unutrašnjoj snazi koju ono još ima, vrati u svoje prirodno mjesto evropskih gradova koji su značajno doprinosili oblikovanju našeg kontinenta u raznim segmentima, kao što su kultura, umjetnost i nauka – smatra Mujkić.

Ovaj profesor zaključuje da je Sarajevo sada, nažalost, sklonjeno s evropske mape te je podložno provincijaliziranju kojem pridonose i aktuelni razgovori u vezi s  izborom gradonačelnika.

Tagovi:
tačno.net
Autor 26.3.2013. u 12:03

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija