Inzko:BiH odmah dati kandidatski status za EU i spasiti je od nacionalističke najezde

Autor 7.6.2011. u 07:15

Inzko:BiH odmah dati kandidatski status za EU i spasiti je od nacionalističke najezde

Bosna i Hercegovina je poseban slučaj i zato bi trebalo da odmah dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

Naglašavajući da iznosi svoje privatno mišljenje, ovo je danas u Sarajevu rekao visoki predstavnik Valentin Inzko u razgovoru s predstavnicima bh. medija kojima je završen dvodnevni seminar “Balkan do 2030. – sadašnji trendovi i budući izazovi”.

Inzko je, međutim, istaknuo da to ne znači da bi BiH brzo postala članica Evropske unije, ali bi na taj način proces tranzicije mogao početi odmah.

– To bi sigurno transformiralo zemlju, smatra on.

Visoki predstavnik je, također, naveo da na putu ka Evropskoj uniji države nisu jedini akteri, već često veoma važnu ulogu ima i civilno društvo.

Zato je podržao zaključke skupa da Evropska unija treba dati prioritet mreži organizacija civilnog društva koje rade na promociji evropskih vrijednosti.

Učesnici ove sesije, uključujući švedskog ambasadora Bossea Hedberga i zamjenika američkog ambasadora u BiH Jonathana Moorea, ponovili su jasnu poruku o važnosti teritorijalnog integriteta BiH.

Naime, član Predsjedništva BiH Željko Komšić izjavio je jučer za FTV da u Evropskoj uniji postoji ljudi koji se zalažu za “kiprizaciju” BiH. U te ljude ubrojao je i direktora za zapadni Balkan, bivšeg visokog predstavnika u BiH Miroslava Lajčaka.

Ne želeći da direktno komentira Komšićevu izjavu, ambasador Hedberg je kazao da može reći uime Evropske unije da je integritet BiH neupitan.

Tagovi:
Autor 7.6.2011. u 07:15