Istorija po Dačiću: Nikada nismo podržavali Veliku Srbiju

Autor/ica 17.9.2012. u 11:59

Istorija po Dačiću: Nikada nismo podržavali Veliku Srbiju

Premijer Srbije i lider Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić izjavio je u Banjaluci u nedelju uveče da su se narodi u regionu pomirili između sebe, ali da političari ne žele pomirenje, jer na taj način ostaju na svojim funkcijama. Na skupu SPS-a u Banjaluci, koji je održan u okviru kampanje za lokalne izbore zakazane za 7. oktobar, izjavio je da je ta partija veoma zaslužna za stvaranje Republike Srpske, ali da nikada nije podržavala ratne zločine.

“Nikada nismo podržavali ratne zločine, nikada nismo podržavali genocid, nikada nismo podržavali stvaranje Velike Srbije nego smo podržavali prava Srba gde god da žive, u Hrvatskoj, u BiH, u Srbiji, na Kosovu i Metohiji, i bili smo sa vama onda kad vam je bilo najteže“, kazao je.

Takođe, Dačić je nakon susreta sa predsednikm Vlade Republike Srpske Aleksandrom Džombićem izjavio da rezultati saradnje Beograda i Banjaluke moraju biti vidljiviji.

Profesor sa Filozofskog fakulteta u Sarajevu, Enver Kazaz, kaže da je premijer Srbije na ovaj način revidirao istoriju.

“Radi se o potpunom revizionizmu, ali prije nego razmotrimo tu dimenziju Dačićeve političke djelatnosti, valja istaći sledeće – na južnoslavenskom prostoru, nakon krvavih ratova, nije provedena denacifikacija i injenim izostajanjem mi nismo, kao društva, ukazali na ideološke subjekte, političke institucije, institucije  sistema koje su odgovorne za ratne zločine, koje su takođe odgovorne za agresivne ratove i nismo uspjeli denacifikacijom da dođemo do stupnja lustracije u društvenom polju kako bismo  izgradili ne samo politike mira i pomirenja nego kako bismo izgradili sistem vrijednosti koji je humanistički. Naša su društva duboko militarizirana i duboko traumatizirana povijesnim naslijeđem”.

RSE: Možda se Dačić ovde poziva na ono što je on uradio od svrgavanja Miloševića u državi i partiji, možda se poziva na reformu u koju je on ušao.

Enver Kazaz

Kazaz: Dačić je klonirani Milošević ili Milošević prilagođen tranzicijskom vremenu u Srbiji i regiji. Vrlo je jasno da je Milošević najodgovornija figura i da je SPS najodgovornija politička partija za sve zlo koje se događalo na južnoslavenskim prostorima. Time ne isključujem krivnju drugih političkih subjekata, drugih ideologija poput velikohrvatske Tuđmanove ili islamocentrične nacionalističke Izetbegovićeve ideologije. Ali je vrlo važno imati u vidu sledeću činjenicu, kad Dačić fabricira ili laže o istoriji on računa na buđenje novog oblika nacionalne, odnosno nacionalističke svijesti.

RSE: Koliko će mu to pomoći na predstojećim lokalnim izborima u BiH?

Kazaz: Sigurno je da će Dačić pokušato da otme što više glasova Miloradu Dodiku, odnosno da uvede novu vrstu nacionalizma u republičkosrpski prostor i sigurno je da se iza ove izjave krije nova vrsta fantoma ili fantazme o novom obliku jedinstva srpske nacije. Meni je važno napomenuti da je Dačić koji je totalitaran politički um, što je pokazao slučaj Sretena Ugričića prošle godine, ili Dačić kojeg je uskrsao Boris Tadić i omogućio mu rehabilitaciju u političkom polju, u ovom trenutku taj Dačić pokazuje apsolutnu licemjernost svoje politike. Agresivan, militantan govor u političkom polju proizvodi militantna društva, ili što bi rekla Vesna Pešić, divlja društva, i zarobljene umove. Dačić je jedan od tih bez sumnje.

Slobodna Evropa

Autor/ica 17.9.2012. u 11:59