Ivan Brodić tvrdi: Davanje autocesta u koncesije je posljednji čavao u lijes nacionalne ekonomije

Autor 18.8.2012. u 09:07

Ivan Brodić tvrdi: Davanje autocesta u koncesije je posljednji čavao u lijes nacionalne ekonomije

Veli Ratko Čačić, parafraziram, kako je država izuzetno loš gospodar. Vidjeli smo to u mnogim slučajevima, da se prisjetimo samo Vjesnika.

Podržava ga Slavko Linić, a latentna je podrška vidljiva i u riječima našega vrlog premijera. Nije čudno što je tako jer već, slobodno možemo reći, cijelo desetljeće i u društvu prevladava teza kako ovaj narod nije pokazao da zna upravljati. Društvo se, čini se kao prirodno, s time miri, gotovo zanemarujući vapaje kako bi se ova situacija promijenila. Nije tako samo kod nas, čini se kako su se mediji, financirani iz centara moći kojima to odgovara, potrudili stvoriti takvo ozračje i u drugim aspiranticama na suspenziju suvereniteta, kako sam već vrlo često nazivao zemlje pristupnice europskoj naddržavi. Čitam neki dan analizu kako su najsigurniji projicirani kupci za naše prometnice, pardon dugogodišnji koncesionari, američke, ruske i kineske tvrtke. Tu se, dakako, ubrajaju ceste i željeznice, dominantno.

Mogli smo pročitati i da uvaženi kolumnist ovoga portala, dr. Damir Kušen, piše u superlativima o kineskoj tehnologiji i moći njihovih željeznica. U scenariju stranog koncesionara, novac će odlaziti u njegove ruke, dakako umanjen za iznos koncesije od koje država očekuje najmanje 2,5 milijarde eura.

A stari su Rimljani, uostalom kao i stari Kinezi, smatrali kako su prometnice krvotok države te su svoja osvajanja pratili izgradnjom prometnica do svojih fortifikacija. U našim krajevima postoji nekoliko rimskih cesta na trasi kojih su kasnije nastajali putevi i željeznice. Prometnice su bile važne i kasnije, recimo mitska željeznica Berlin-Bagdad-Teheran, jedan je od skrivenih uzroka Prvoga svjetskog rata. Ako zagrebemo ispod površine uvidjet ćemo kako su mnoge države u povijesti, a i danas, recimo Njemačka ili Austrija, izrazito ponosne svojim prometnicama, a dovoljno se samo provesti autom kroz Njemačku te će i najobičniji smrtnik uvidjeti s kolikom se pažnjom i ponosom ova država odnosi spram svojih cesta. A narečeni ponos nije emocionalna nego ekonomska kategorija. Znaju Nijemci koliko se dobara preveze njihovim cestama i željeznicama, svjesni su koliko je osjetljivo to pitanje za njihovu ekonomiju, a ona je kako kaže njemački ekonomist Martin Wolf, moralna kategorija.

Naravno, naša dva junaka smatraju, kako u nas nema energije za mudro upravljanje bilo čime pa tako ni krvotokom ekonomije, a to su prometnice. Harvardski psiholog dr. Robert Rosenthal pisao je o nacijama koje imaju velike državnike i koje se s ponosom odnose prema svojim vrijednostima, pa je u eseju Pigmalionov učinak, opisivao vezu između samosvjesti i uspjeha državne ekonomije. Učinak je dobio ime prema antičkom Pigmalionu koji je razočaran u žensku ljubav načinio kip idealne žene koja je naposlijetku oživjela. Rosenthal, dakle, povlači izravnu paralelu između visine nacionalne svijesti i uspjeha države. Dokaz ne moramo dugo tražiti, pogledajmo samo ovu krizu koja traje već nekoliko godina i zemlje koje su najmanje oštećene krizom. Dolazimo do zemalja poput Norveške, Francuske, Njemačke ili Austrije. Nisam siguran kako u javnom mnijenju tih zemalja egzistira raspoloženje da su, primjerice Austrijanci, nesposobni upravljati svojim cestama.

Churchill je jednom rekao kako društvo ilitiga narod ima vlast kakvu zavređuje, a ako to stavimo u kontekst Rosenthalova eseja i prevladavajućeg javnog mnijenja u Hrvata to možda i nije tako krivo. Jer, ako smo doista kao javnost zaboravili na ono što predstavlja pozitivna hrvatska nacionalna svijest, a što su predstavljale sve pozitivne političke ideologije, koje uzgred više nemaju relevantnih predstavnika u Saboru, poput HSP, HSS-a ili HSLS-a, tada zaslužujemo ovakav način komuniciranja kako to prema nama čine naši politički junaci. U tom slučaju zaslužujemo i to da ono što se mukom izgradilo, pod utjecaj stranim koncesionarima.

Pročitavši nedavno knjigu Moć uvjeravanja Mirele Španjol Marković koja govori o važnosti retorike u političkom, javnom i poslovnom životu, uvidio sam kako je i Goebbels imao više poštovanja prema svome narodu nego što to imaju Čačić i Linić prema ovom narodu. Stoga, nemojmo se zavaravati, njihova spremnost na davanje u koncesiju naših prometnica nije ništa drugo nego pljuvačka u lice cjelokupnoj nacionalnoj svijesti i poslijednji čavao u lijes našoj posrnuloj ekonomiji.

SEEbiz.eu

Autor 18.8.2012. u 09:07