Ivana Kekin: Biramo jedino hoćemo li biti protiv korone ili protiv zdrave pameti

Ivana Kekin
Autor 21.12.2020. u 09:11

Izdvajamo

  • Cjepivo protiv zdrave pameti neće vam koristiti u borbi protiv COVIDa, ali može vam priskrbiti solidnu facebook popularnost. Dati će vam također i lažni osjećaj kontrole i iluzorno uvjerenje da se u znanost razumijete značajno bolje nego što je to zapravo slučaj. Negativne strane masovnog procjepljivanja tim cjepivom uključiti će i dalje prenapučene bolnice, iscrpljene zdravstvene djelatnike, ekonomiju na aparatima i mrtve u tisućama.

Povezani članci

Ivana Kekin: Biramo jedino hoćemo li biti protiv korone ili protiv zdrave pameti

Vrijeme je da mediji preuzmu odgovornost za način izvještavanja i kvalitetu sadržaju o cijepljenju. Vrijeme je da se napravi jasna strategija. Da znamo tko će se cijepiti,  kada, gdje i tko će cjepivo aplicirati.

Piše: Ivana Kekin

Neki dan sam čula informaciju kako u Belgiji traju ozbiljne pripreme za cijepljenje protiv COVID-19 virusa. Pripreme su opsežne i izuzetno detaljne. Uključuju edukaciju ljudi koji će cjepivom baratati i edukaciju pučanstva koje cjepivo treba primiti. Uključuju također i praktične vježbe kroz koje zdravstveni i drugi djelatnici prolaze kako bi kada doista budu baratali Pfizerovim cjepivom, koje će kako stvari stoje prvo biti odobreno u EU, bili nepogrešivi. Dakle u Belgiji izvjesni Axel i Eric već danima imaju generalne probe. Zamišljam ih kako stoje ispred labosa, napeti, koncentrirani u grču da ovog puta nigdje ne zaribaju. Stiže poseban rashladni kombi, Axel i Eric preuzimaju falšna cjepiva, potpisuju dostavnice i brzo i odlučno koračaju prema posebnim skladištima u kojima će se cjepivo čuvati na nužnih i tako nezgodnih -70 stupnjeva. Spremaju ga, a njihov nadređeni, odgovoran za njihovu edukaciju čestita im na uspješno odrađenom prvom dijelu zadatka. Potom prelaze na fazu dva. Igraju se odmrzavanja cjepiva, u točno određenim uvjetima. Pri tome znaju da je nužno da kad ga odmrznu sve cjepivo iskoriste u narednih 5 dana. Imaju liste sretnih Belgijanaca i Belgijanki koji su po jasno određenim kriterijima upravo sljedeći na redu za cjepivo. Pripremaju se i za nepredviđene situacije, u kojima je npr. gospođa Annabel Peeters (86g) baš jučer razvila visoku temperaturu i ne može primiti cjepivo ili je gospodin Nils Maarkt (87g) preminuo jutros blago u Gospodinu. Naši Axel i Eric točno znaju tko je u tom slučaju sljedeći na redu, tko će ga zvati i što mu treba reći, a kako bi se cijela odleđena tranša cjepiva iskoristila na najadekvatniji način i cjepivo došlo do onih kojima je najpotrebnije.

Jedini je problem što Axel i Eric zapravo nisu naši. A meni je teško zamisliti da negdje kod nas Kruno i Davor provode iste ovakve vježbe.

Naša se priprema za cijepljenje za sada svela na načelno propitivanje zdravstvenih radnika kroz jedan e-mail, primljen u petak popodne. Iz tog e-maila nije jasno za što se točno zdravstveni djelatnici izjašnjavaju i kada bi trebali biti na redu za eventualno procjepljivanje. Ipak je rezultat te ankete zlouporabljen. Naime u  medijima se proširila vijest kako više od polovice zdravstvenih djelatnika odbija cijepljenje. Ubrzo je portal Faktograf argumentirano opovrgnuo senzacionalizam, ali šteta je već počinjena. Klikovi pokreću svijet pa je tako jučerašnja naslovnica magazina vrlo čitanog dnevnog lista vrištala: Zašto bih se pobogu cijepio, ako to ne želi učiniti moj liječnik? A naslovnicu je pratio tekst u kojem jedna liječnica, ginekološke struke doduše, u detalje objašnjava kako nije ispitano djelovanje 5G mreže na razvoj i komplikacije bolesti COVID-19 i rezolutno izjavljuje da se neće cijepiti. Osim što navedeni izvor nije autoritet za pitanje cjepiva i cijepljenja, a niti za pitanje 5G mreža, također je i iznimka u liječničkim krugovima, jer većina zdravstvenog osoblja doista ne vjeruje u povezanost 5G mreža i COVID-19 infekcije. Ipak davanje golemog medijskog prostora takvim neutemeljenim interpretacijama stvara iluziju da je čak i u liječničkim krugovima to znanošću nepotkrijepljeno stajalište značajno zastupljeno.

Što stvara daljnji prostor za razvoj sasvim nove vrste cjepiva s puno opasnijim nuspojavama od onog Pfizerovog. To se cjepivo baš kao i Pfizerovo razvijalo desetljećima. U bazi mu je nepovjerenje prema vladajućima, koje je bezbroj puta ispitano i znanstveni dokazi su na tom planu neoborivi, vladajućima se ne može vjerovati. Isto je potkrepljeno nedavnim spoznajama o političkom oportunizmu onih koji su navodno zaduženi za upravljanje zdravstvenom krizom. Dodajte dobru dozu sukoba interesa i borbe za klikovima, a potom i poznati balkanski višak samopouzdanja- jer naš čovjek najbolje zna kad mu treba antibiotik i čime se spušta temperatura i dobili ste nevjerojatno efikasno cjepivo protiv zdrave pameti.

Cjepivo protiv zdrave pameti neće vam koristiti u borbi protiv COVIDa, ali može vam priskrbiti solidnu facebook popularnost. Dati će vam također i lažni osjećaj kontrole i iluzorno uvjerenje da se u znanost razumijete značajno bolje nego što je to zapravo slučaj. Negativne strane masovnog procjepljivanja tim cjepivom uključit će i dalje prenapučene bolnice, iscrpljene zdravstvene djelatnike, ekonomiju na aparatima i mrtve u tisućama.

Ako su nam takve nuspojave ipak neprihvatljive, vrijeme je da pronađemo Axele i Erice među nama. Vrijeme je da se pokrene edukativna kampanja koja će educirati narod o cjepivu. Vrijeme je da mediji preuzmu odgovornost za način izvještavanja i kvalitetu sadržaju o cijepljenju. Vrijeme je da se napravi jasna strategija. Da znamo tko će se cijepiti, kada, gdje i tko će cjepivo aplicirati. I vrijeme je da priznamo sebi, da imati informacije nije isto što i znati.

 I da svakodnevno biramo vjerovati sustavu u kojem živimo. Svaki puta kada kupimo proizvod biramo vjerovati deklaraciji na njemu. Svaki puta kada sjednemo u avion biramo vjerovati da pilot zna voziti ga. Svaki puta kada naručimo ručak u restoranu biramo vjerovati da je hrana koju jedemo ispravna. Tako je i s cjepivom. Uostalom cijepit ćemo se kako god. Biramo jedino hoće li to biti protiv korone ili protiv zdrave pameti.

Ivana Kekin
Autor 21.12.2020. u 09:11