Ivi Sanaderu 9 godina zatvora zbog korupcije, kada će BiH dočekati svog Sanadera?

tačno.net
Autor 11.3.2014. u 10:31

Ivi Sanaderu 9 godina zatvora zbog korupcije, kada će BiH dočekati svog Sanadera?

Sudsko vijeće predvođeno sutkinjom Ivanom Čalić nakon gotovo dvije godine suđenja danas u 10 sati objavilo je nepravomoćnu presudu protiv bivšeg premijera Ive Sanadera, Mladena Barišića, Ratka Mačeka, Branke Pavošević, Nevenke Jurak te HDZ-a i Fimi medije. Svi su proglašeni krivima za korupciju.

Ivo Sanader  osuđen je na jedinstvenu kaznu od 9 godina zatvora! U kaznu će mu se uračunati vrijeme provedeno u pritvoru. Osim toga, oduzet će mu se 15.275.000 kuna nezakonito stečene imovinske koristi.

Mladen Barišić  osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora od tri godine.

Ratko Maček osuđen je na godinu dana uvjetno, uz rok kušnje od četiri godine.

Branka Pavošević  osuđena je na jedinstvenu kaznu zatvora od jedne godine i 6 mjeseci.

Nevenka Jurak  osuđena je na jedinstvenu kaznu zatvora od dvije godine. Oduzima joj se imovinska korist u visini od 2.556.000 kuna.

Hrvatska demokratska zajednica  kažnjena je s 5 milijuna kuna, a oduzima im se i imovinska korist ostvarena kaznenim djelom u iznosu od 24,2 milijuna kuna.

Fimi media  ukida se kao pravna osoba, uz oduzimanje 11.897.223 kuna.

Sutkinja je odbacila zahtjev HDZ-a za odštetom.

U ovoj je najvećoj hrvatskoj korupcijskoj aferi  na visokom političkom nivou i teškoj 70 milijuna kuna prvi put optužena jedna politička stranka.

Presuda je utemeljena na osnovu sudskih spisa i izjava svjedoka ispisanih na čak 48.000 stranica.

USKOK je optužio Ivu Sanadera da je bio organizator kriminalne grupe, čiji je cilj bilo njegovo osobno bogaćenje i pribavljanje novca za HDZ. Taj se novac u stranačke crne fondove slijevao iz državnih poduzeća preko Fimi medije.

HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević na suđenju je priznala da je novcem iz crnog fonda plaćala mnoge stranačke dužnosnike, a Barišić da je prikupio 70-ak milijuna kuna preko marketinške agencije Fimi media i gotovinu nosio u stranku i osobno Sanaderu.

Na sastanku u Vladi u srpnju 2007. direktorima državnih poduzeća Sanader je naložio da posluju s Fimi medijom, a tom je sastanku nazočio i Mladen Barišić.

Brojne iskaze Mladena Barišića potvrdili su iskazi drugih svjedoka, poput pojedinih direktora javnih poduzeća, davatelja donacija… Branka Pavošević, bivša blagajnica HDZ-a i Ivan Jarnjak, bivši glavni tajnik HDZ-a, vodili su bilješke o putevima novca, od čega veći dio nije bio evidentiran u poslovnim knjigama HDZ-a.

Sanaderova obitelj u svom vlasništvu ima nekretnine i novac na 70 bankovnih računa u Hrvatskoj i Austriji u visini od oko 23,7 milijuna kuna. Imovina premašuju njihova zakonita primanja i rashode od 1991. do 2010. godine, a Sanader nije dokazao da je to što posjeduje stekao na zakonit način. Nijedna nekretnina ne glasi na njegovo ime.

Ivo Sanader, kojem je ovo druga presuda za korupciju, odbacio je sve optužbe i tvrdio da on nije ustrojio kriminalnu grupu, kao i da njega ništa ne povezuje s isplatama i crnim fondovima… jer nigdje nema njegovih potpisa i traga novca koji vodi prema njemu.

Vrhovni sud još nije odlučio o njegovoj žalbi na desetogodišnju zatvorsku kaznu, koju mu je u studenom 2012. sudac Ivan Turudić dodijelio u procesu Hypo-MO

tačno.net
Autor 11.3.2014. u 10:31