Ivica Dačić pokušao da osujeti usvajanje rezolucije o Srebrenici u parlamentu Australije

Autor 25.2.2012. u 20:44

Ivica Dačić  pokušao da osujeti usvajanje rezolucije o Srebrenici u parlamentu Australije

Potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić i ambasadorka Srbije u Australiji Neda Maletić pokušali su, protekle nedelje, da spreče usvajanje rezolucije o osudi genocida u Srebrenici u tamošnjem parlamentu. S obzirom na to da je zvanični nacrt teksta rezolucije u australijski parlament uputila vladajuća Laburistička partija, Dačić i Maletićeva su, uoči usvajanja rezolucije, predstavnicima najveće opozicione stranke liberala ukazivali na navodne netačnosti koje se nalaze u nacrtu tog dokumenta.

 

Međutim, nakon provere njihovih tvrdnji, odnosno poređenja tog nacrta teksta rezolucije o osudi srebreničkog genocida sa presudom Međunarodnog suda pravde, ispostavilo se da u njemu nema netačnih navoda, kako su tvrdili Dačić i ambasadorka Maletić. Naime, nacrt teksta bio je u potpunosti usklađen sa presudom MSP, tako da je prvobitni tekst rezolucije jednoglasno usvojen 16. februara (svih 150 poslanika je glasalo za taj dokumet) u australijskom parlamentu.

„Pokušao sam da sprečim usvajanje rezolucije u australijskom parlamentu“, potvrdio je za Danas Ivica Dačić, potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova. On je u Australiji boravio tokom obeležavanja Dana državnosti Srbije, 15. februara, a povodom potpisivanja „Memoranduma o razumevanju između MUP Srbije i Australijske federalne policije“.

„U susretu sa našim predstavnicima u Australiji isticao sam da naša dijaspora može bolje da se organizuje, jer ih ima više od 100.000, a druge dijaspore, kojih ima manje, imaju više političkog uticaja“, kaže Dačić za naš list ne skrivajući razočaranje što je tamošnji parlament usvojio rezoluciji o osudi genocida u Srebrenici.

Reč je o dokumentu koji su, podsetimo, usvojili Evropski parlament, Sjedinjene Američke Države i Kanada, ali i Srbija.

Upitan šta je sporno u tekstu ove rezolucije, Dačić je odgovorio: „Smatrao sam da treba osuditi sve zločine na prostoru bivše Jugoslavije, a ne samo srebrenički. Bio sam protiv toga da se taj dan obeležava u Australiji. A, oko teksta sam uputio na tekst usvojen u Srbiji, jer je on bio usaglašen između BIH,Turske i Srbije“.

S obzirom na činjenicu da se ni u tekstu srpske deklaracije o Srebrenici ne osuđuju svi zločini na prostorima bivše Jugoslavije, odnosno da se i ta deklaracija, poput usvojene australijske rezolucije, najeksplicitnije poziva na presude Međunarodnog suda pravde, pitali smo Dačića da li su se njegovi napori, zapravo, svodili na negiranje činjenice da se u Srebrenici dogodio genocid, s obzirom na to da u je u tekstu srpske deklaracije, prilikom kvalifikovanja događaja od 11. jula 1995, izbegnut taj termin. Međutim, odgovor na ovo pitanje je izostao, odnosno potpredsednik Vlade Srbije nije imao komentar.

Na pitanje kako komentariše činjenicu da je prvobitni nacrt rezolucije, ipak, usvojen jednoglasno u australijskom parlamentu, nakon provere njegovih navoda o neistinitosti odredbi u pripremljenom tekstu, Dačić je odgovorio: „Ne znam detalje, to nije bila tema moje posete Australiji, već se to dešavalo u to vreme“.

I ambasadorka Srbije u Australiji Neda Maletić (kadar Demokratske stranke) takođe je tvrdila da je nacrt rezolucije netačan, iznevši niz zamerki pred australijskim zvaničnicima.

„Ambasadorka Srbije u Australiji iznela je niz zamerki na nacrt rezolucije uoči njenog izglasavanja“, ističe za Danas ministarka spoljnih poslova u senci Julie Bishop, potpredsednica Liberalne partije Australije.

Ona dalje navodi za Danas: „Svesna sam zabrinutosti srpske zajednice i pokrenula sam to pitanje tokom pregovora sa članovima Laburističke partije uključujući i ministra spoljnih poslova Australije“.

Julie Bishop pojašnjava da su nacrt rezolucije o osudi srebreničkog genocida australijskom parlamentu podneli članovi vladajuće Laburističke partije, odnosno da je sumnju u ispravnost predloga trebalo usmeriti direktno na ministra spoljnih poslova, kao i da bi odgovornost za proveru sadržaja trebalo da ima njegova kancelarija. Međutim, ona je istakla da je ambasadorka Neda Maletić njoj direktno iznela te sumnje. Reč je o sumnjama koje su se potom ispostavile kao neosnovane jer se, nakon provere, utvrdilo da je tekst usaglašen sa presudom Međunarodnog suda pravde. Bishop je, takođe, na kraju glasala za rezoluciju u australijskom parlamentu.

danas

Autor 25.2.2012. u 20:44

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija