Ivica Dačić: Nećemo stvarati RS na sjeveru Kosova!

tačno.net
Autor 20.11.2013. u 11:27

Ivica Dačić: Nećemo stvarati RS na sjeveru Kosova!

Važno je, po prvi put, da će Srbi imati legitimno zajedničko rukovodstvo za sve Srbe sa Kosova i Metohije koje je priznato i u Briselu i u Beogradu i u Prištini i ovde u New Yorku i Washingtonu,” rekao je premjer Srbije Ivica Dačić

NEW YORK – Erol Avdović

Premjer Srbije Ivica Dačić izjavio je za Anadolu Agency (AA) u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku kako Srbija na sjeveru Kosova ne želi napraviti zajednicu po uzoru na bh. entitet Republika Srpska (RS) u Bosni i Hercegovini.

Uz primjedbu da premjer Kosova Hashim Thaci drugačije gleda na zaokruživanje ovlasti Zajednice srpskih opština (ZSP) na sjeveru od njega, a odgovarajući na pitanje da li je uzor tih srpskih opština model RS-a iz BiH, Dačić je rekao:

“Ne, nije! Republika Srpska je nešto na šta su oni (kosovski Albanci – op.a.) osetljivi. Tako da ne bih da ih iritiram. Ali, u suštini je to zajednica srpskih opština”, rekao je Dačić govoreći za AA odmah nakon sjednice Vijeća sigurnosti UN-a i redovne tromjesečne rasprave o Kosovu u UN-u.

Kosovski premjer Hashim Thaci ponovio je u srijedu u Vijeću sigurnosti UN-a kako Priština neće dozvoliti stvaranje nikakvih posebnih izvršnih organa u sklopu zagovarane zajednice općina na sjeveru Kosova.

Zamoljen da podrobnije razjasni razmimolaženje Beograda i Prištine po pitanju djelokruga nadležnosti asocijacije sjevernokosovskih “srpskih opština”, Dačić je rekao kao on tu ne predviđa neke probleme. Ipak, kritikovao je kosovsku vladu za neprovođenje svega onog što je dogovoreno u Briselu 19. aprila ove godine.

“Pa znate, o tome smo se dogovorili da raspravljamo, da statut te zajednice raspravimo polako, da se piše nakon održavanja lokalnih izbora. Ali, tu nema mnogo nejasnoća,” rekao je Dačić.

Naglasio je da se “tačno zna koje su kompetencije”, a već i “postoje neki modeli kako to da funkcioniše.”

Premjer Dačić je rekao da već postoji i statuti koji određuju nadležnosti oko udruživanja opština na Kosovu.

“Oni imaju nadležnost u određenim oblastima kao što su zajednička ovlaštenja vezano za zdravstvo, za obrazovanje, za ekonomiju, ruralno i urbalno planiranje,” rekao je šef srbijanske vlade u New Yorku.

Srbin na čelu policije 

Dačić je još za AA još kazao kako je već postignut dogovor o regionalnom zapovjedniku policije, koji bi na sjeveru Kosova trebao da bude srpske nacionalnosti, a dogovor je, prema njemu, postignut i o mreži sudova.

“Tih deset opština će delegirati svoje predstavnike. Oni će sami određivati šta će ta zajednica da radi. Naravno, sve u skladu s pravilima koja su već unapred utvrđena. Tako da, ne očekujem tu probleme. Nije na kraju krajeva ni važno šta piše u nadležnostima. Važno je, po prvi put, da će Srbi imati legitimno zajedničko rukovodstvo za sve Srbe sa Kosova i Metohije koje je priznato i u Briselu i u Beogradu i u Prištini i u ovde u New Yorku i Washingtonu,” rekao je premjer Srbije Ivica Dačić.

Govoreći o nastavku dijaloga između Prištine i Beograda, Dačić je rekao kako Srbija smatra da “Priština nije ispunila sve svoje obaveze iz Briselskog dogovora.”

“To je verovatno posledica nekih starih navika. A to je da je unapred već bilo određeno da je ‘loš momak’ Srbija, a da vlasti u Prištini mogu da rade šta god hoće. Stanje se promenilo. Srbija je konstruktivan faktor. Srbija je ispunila sve ono što smo se dogovorili i mi očekujemo da to isto uradi i Priština,” rekao je Dačić.

On je ujedno pozvao međunarodnu zajednicu da osigura mirno provođenje drugog kruga lokalnih  izbora na Kosovu ponovo zakazanih za sam početak decembra.

Ističući privrženost ka nastavku razgovora, na kraju je izrazio puni optimizam da će se većina međusobnih problema koje sada imaju vlasti u Srbiji i na Kosovu riješiti u nastavku druge runde briselskog dijaloga.

Dačić je naglasio da taj dijalog Prištine i Beograda ostaje “statusnu neutralan,”  pa zato još ostaje na snazi odluka Srbije da ne prizna nezavisnost Kosova.

Centralna izborna komisija Kosova donela je odluku na preporuku Izbornog panela za žalbe i predstavke (IPŽP) da se na tri biračka mesta u dva biračka centra u Zvečanu 1. decembra ponovi glasanje.

tačno.net
Autor 20.11.2013. u 11:27