Iz BiH na ratišta u Siriju: Pozivi na odlazak u džihad

tačno.net
Autor 29.8.2013. u 08:36

Iz BiH na ratišta u Siriju: Pozivi na odlazak u džihad

Foto: REUTERS

Posredstvom interneta sve su češći pozivi određenih grupa, uglavnom pripadnika selefijskog pokreta u BiH, koji pozivaju na džihad, sveti rat u Siriji. U jednoj od video poruka tvrdi se kako su spremni ići u Siriju i boriti se u redovima pobunjenika protiv režima predsjednika Bashara al-Assada. Na ovakve pozive nema konkretnih odgovora bh. političkog, ali ni sigurnosnog aparata. S druge strane, građani Sirije koji spašavaju goli život našli su put i do BiH.

Piše: Selma Boračić, Slobodna Evropa

Prema informacijama policijskih agencija, iz BiH u Siriju su otišla 52 muškarca. Njih 32 su se vratili, dok ih je 20 ostalo. Iz BiH u Siriju su otišli organizirano preko Turske, tvrdi član porodice jednog od njih, za kojeg kaže i da je ostavio nezbrinutih četvero djece i suprugu, te oproštajno pismo s obećanjem da će imati sve kad se on vrati:

„Otišao iz Sarajeva za Tursku, a onda navodno preko nekog generala, koji je odbjegao iz Assadove vojske, otišao je u pobunjenike.“

Prije dva mjeseca na videoservisu LiveLeak pojavio se snimak bh. selefija koji su, tvrdi autor, spremni ići u Siriju i boriti se u redovima pobunjenika protiv režima predsjednika Bashara al-Assada. Na videu se pojavljuje devet muškaraca naoružanih automatskim oružjem. Oni će se, kako piše u opisu videa, pridružiti pobunjenicima u sirijskom gradu Hama.

Nadležne institucije u BiH se ne oglašavaju. Pisanog ili usmenog traga o Bosancima i Hercegovcima koji se bore u Siriji nema, a povodom ovoga još uvijek nije pokrenuta ni zvanična istraga. To je rezultat različitih stajališta unutar bošnjačkog političkog i vjerskog vrha u BiH, smatra novinar Esad Hećimović:

„Ako pogledamo u međunarodnim razmjerama, šejh Jusuf el-Kardavi je ta osoba koja poziva na džihad u Siriji, ali ako pitate u samoj BiH, onda ćete vidjeti da je šejh Jusuf el-Kardavi ovdje dočekan i od strane novog reisa Kavazovića, i od strane starog reisa Cerića, i od strane člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, i da niko nije ni na koji način u javnosti osporio takav njegov poziv na džihad u Siriji. Kako mi sada možemo kritikovati mladiće koji idu na džihad u Siriji, a da istovremeno one koji javno na to pozivaju ne pitamo za njihovo stajalište?“, kaže Hećimović.

Da novinari nisu pitali, niko od zvaničnika u BiH ne bi progovorio ni riječ o ovome. Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić bio je ipak prinuđen da otkrije neke, kako kaže, ideje kako spriječiti ovakve situacije:

„Državljani BiH ne bi trebali učestvovati u bilo kojem ratnom sukobu bilo gdje u svijetu. U tom smislu se pojavila ideja da se zakonski reguliše jedna vrsta zabrane da građani BiH mogu učestvovati u stranim vojnim snagama ili na ratištima izvan BiH“, navodi Radončić.

Na pozive bh. mladićima da se pridruže borbi pobunjenika u Siriji protiv Assadovog režima nije ostala nijema Islamska zajednica BiH. U hutbi od 23. augusta 2013. reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović u džamiji u Stocu je rekao:

„Osuđujem zlo i nasilje, pozivanje na nasilje i prijetnje. One Širenje sektaških učenja i pravaca je štetno u Bosni i Hercegovini i djelovanje s tih pozicija je neprihvatljivo.”

No, dok se državljani BiH, većinom pripadnici selefijskog pokreta, dobrovoljno prijavljuju za odlazak na ratište u Siriju, sirijski državljani bježe spašavajući goli život.

Jedan od njih, koji je uspio pobjeći sa suprugom i troje malodobne djece, je Hasan Barhawi. U potrazi za slobodnom teritorijom prvo je došao u BiH, a onda otputovao u Švedsku:

„Takav užas nije vidjela historija ratovanja, ni takva zvjerstva, ni takav režim koji bombarduje svoje ljude. Tamo ne možeš biti slobodan ni kad oslobodiš teritorij zato što je bukvalno sve srušeno. Tamo ljudi, vjerujte, ne znaju gdje bježati. Nemaju kud“, naglašava Hasan Barhawi.

tačno.net
Autor 29.8.2013. u 08:36