Izbori kao šansa za trijumf razlike i socijalne osjetljivosti

tačno.net
Autor 6.7.2014. u 17:11

Izbori kao šansa za trijumf razlike i socijalne osjetljivosti

Piše: Gradimir Gojer

Nalazimo se pred novim općim izborima.

Ni prvi, a niti poslednji put u ovoj nesretnoj i napaćenoj zemlji, državi Bosni i Hercegovini, građani će birati sve, baš sve, od županijsko-kantonalnih, preko entitetskih do državnih organa.

Izbor, za koji treba vjerovati da će biti slobodan (!!??) nije ni malo jednostavan za svakog čovjeka u ovoj zemlji, za svakog državljanina Bosne i Hercegovine. Jer, na izborima se neće birati samo „zastupnici narodne volje“, već prije svega, birati će se između retrogradnosti sadašnjeg bosansko-hercegovačkog političkog establišmenta (na početku mandata ove vlasti prof. D. Haris Silajdžić je rekao: „Ne treba ulaziti u vlast koja će vladati naredne četiri godine, jer to će biti samo i isključivo valjanje u blatu“) i mogućeg izlaska iz dvadesetogodišnje bosansko-hercegovačke „kvadrature kruga“, odnosno političke agonije koja je imanentna u oba bosansko-hercegovačka entiteta, i sva tri bosansko-hercegovačka politička realiteta.

Birati će se na narednim izborima između onoga što je namrijela feudalna svijest velmoža iz reda stranaka, koje se nikada nisu odrekle svojih „avlijskih“ ambicija i onoga što za BiH u ovom trenutku, ma kako to tko tumačio, znači kozmopolitizam i pluralizam!

Ova država potpuno krivo skrojenog daytonskog habita, koja nikada nije profunkcionirala, jednostavno, i u ovom trenutku pred narodne izbore „para se po svim šavovima“.

Ona praktično nestaje pred očima svojih građana iz samo jednog i jedinog razloga, za koji, nažalost, ne možemo kriviti niti pogrešan (apsoultno pogrešan!!!) daytonski konstrukt. Ona se raspada iz razloga koji imaju dva vrela: enormnu količinu korupcije i lopovluka, pokrivenu „velikonacionalnim“ interesima, precizno gajeni i uzgajani primitivizam, kao najbolji humus za nacionalizam i, konačno, nevjerojatnu količinu nekompetentnosti u svim oblastima djelovanja državnih organa!

Sve ovo pišem sa jednom jedinom namjerom da one koji su bar čitači i slušači nekih poruka u našim medijima, na našim portalima, upozorim da glasovanje na narednim izborima nije nikakvo povjesno glasovanje, da ono nema nikakvu povjesnu dimenziju niti kartakteristiku, ali da će ono, zasigurno, određivati budućnost djece i mladih na ovim prostorima.

U ovoj državi ne postoji, do dana današnjega, osjećanje za razliku i različitost. Postoji isključivo osjećanje za istost i kolektivitet kao takav (Krleža: „U toru je jako toplo, ali izuzetno smrdi.“).

S druge, pak, strane u ovoj državi ne postoji niti minimum socijalne osjetljivosti.

Liberlani kapitalizam ozvaničio je i ozakonio sve vrste „tajkunizacije“ na ovim prostorima, obespravio sve one koji nemaju bar „nacionalni kišobran“ nad svojom glavom…

Zato je na narednim izborima neophodno glasovati za one snage i one političke stranke koje nude pravo na razliku i različitost i koje ispoljavaju bar minimum socijalne osjetljivosti!

Ako budemo birali istost i apsolutnu pripadnost kolektivitetu, te stranke bazirane na tajkunskom principu opstojanja, onda smo svi mi, građani BiH, osuđeni na bijedu, siromaštvo i na propast, osuđeni smo da nas i dalje „kandžijaju“ i da naše mišljenje određuje skupina kriminalaca, koja sebe zahvaljujući i pojedinim bh. medijima, apsolutno nesvjesnim situacije (ah, kako to gordo zvuči???!) nazivaju „političkim“ elitama????

Nisu ovi izbori niti mjesto niti vrijeme za bitku sa skupinom političkih baraba, ali oni jesu, zasigurno, mjesto i vrijeme za izbor osoba sa političkim, ljudskim i prije svega moralnim dignitetom, koje će moći ponuditi pravo na razliku i različitost i uspostaviti princip socijalne osjetljivosti, kao vrhunski princip opstanka i daljeg egzistiranja države Bosne i Hercegovine.

Na ovim izborima ne smijemo glasovati u okviru kolektiviteta. „Kišobran“ za naše elementarne, egzistencijalne ljudske zahtjeve mora kreirati logika življenja sa drugim i drugačijim, kao i logika pomaganja drugom i drugačijem!

Ako su to narodi i građani države BiH prepoznali kada su ih nedavno stekle brojne nevolje prilikom poplava u BiH, valja im tu logiku samo primjeniti kada uđu u zatvoreni prostor glasačkog mjesta!!!

Tada neće biti na glasačkom mjestu policije Republike Srpske, koja je oduzimala pravo studentima sarajevskog sveučilišta da idu pomoći svojoj braći i sestrama u Doboju i drugim djelovima RS-a!

Naši građani, ne trebaju učiti demokratiju od zapadnjaka, neka se ugledaju samo na sebe, na Bosance i Hercegovce u vrijeme poslednjih poplava. Tada je došlo do trijumfa moje naslovne sintagme! Pobjedili su u BiH tada i to premoćno (!) pravo na razliku, dakle na „drugost“ i elementarna socijalna osjetljivost!

Ako građani i sad budu tako glasovali ja vidim perspektivu Države BiH!!!
U suprotnom ostaje nam tek jedno: Neka nam je Bog na pomoći!

tačno.net
Autor 6.7.2014. u 17:11

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija