Izetbegović novi stari član Predsjedništva, velika borba u RS-u

tačno.net
Autor 13.10.2014. u 00:37

Izetbegović novi stari član Predsjedništva, velika borba u RS-u

Foto: Feđa Krvavac/klix.ba

Prema preliminarnim rezultatima CIK-a za bošnjačkog člana Predsjedništva izabran je kandidat SDA Bakir Izetbegović sa 194.455 glasova, za hrvatskog člana Predsjedništva izabran je kandidat HDZ BiH Dragan Čović sa 88.994 glasova dok je za srpskog člana Predsjedništva izabrana kandidatkinja SNSD-a Željka Cvijanović sa 154.656 glasova.

“SDA ima veoma pouzdan sistem praćenja rezultata. Na bazi prebrojanih 75 posto glasova, ja vodim sa 225.000 glasova. Sljedeći kandidat ima 75.000 manje glasova, tako da ja mogu proglasiti pobjedu za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH”, kazao je Bakir Izetbegović.

Predsjednik CIK-a Stjepan Mikić je kazao da je glasalo 1.747.244 ili 54,14 posto glasača u BiH s pravom glasa. U FBiH je glasalo 52,73 posto, a u RS-u 56,94 posto glasača s pravom glasa. U poređenju sa podacima iz 2010. godine, izlazak na ovim izborima je procentualno manji, ali je nominalno veći, kazao je Mikić.

Objasnio je da je ta razlika zbog većeg broja registriranih birača na ovim izborima. Ovo nisu konačni rezultati i svi glasovi nisu prebrojani.

Za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH rezultati su sljedeći: Bakir Izetbegović je dobio 194.455, Fahrudin Radončić 156.469, Emir Suljakić 88.507, Bakir Hadžiomerović 58.955, Sefer Halilović 51.108, Mustafa Cerić.

Kada je u pitanju srpski član Predsjedništva, Željka Cvijanović ima 154,656 glasova, Mladen Ivanić nešto više od 153.000 i Goran Zmijanjac 9.853.

Dragan Čović ima 88.994, a Martin Raguž 67,948 glasova.

“Zamislite da imamo izbornu jedinicu kako to ima Republika Srpska ili bošnjački narod kako bi to uvjerljiva pobjeda bila. Siguran sam da smo napravili jedan ogroman posao”, kazao je Čović.

Predsjednik CIK-a je naglasio da može doći do promjena naročito kada je u pitanju srpski, ali i hrvatski član Predsjedništva BiH.

Prema informacijama o rezultatima općih izbora koje još uvijek pristižu, nesumnjivo je da ćemo imati najbolji rezultat od kako je Naša stranka osnovana. To je izborni uspjeh, a koliki će on biti to ne znamo jer se glasački listići još uvijek broje, kazao je za Agenciju Fena predsjednik Naše stranke Dennis Gratz.

Kada je riječ o Kantonu Sarajevo, on navodi da podaci koji dolaze sa pojedinačnih biračkih mjesta ukazuju na nevjerovatno dobre rezultate za Našu stranku, koji će je pozicionirati među prve stranke.

“Za ostale nivoe vlasti još uvijek nemamo nikakve podatke, glasovi se još uvijek prebrojavaju, ali velike su šanse da ćemo biti prisutni i na federalnom nivou”, zaključio je on.

Svjetski mediji su jednaki u svom izvještavanju nakon izbora u Bosni i Hercegovini – nacionalisti vode u podijeljenoj zemlji.

Težnja za poslom i etničke tenzije obojili su Opće izbore u BiH, piše britanski BBC dodajući da tenzije između Bošnjaka, Srba i Hrvata ostaju na visokoj razini.

Pojedini dijelovi zemlje teže nezavisnosti od Sarajeva, glavnog grada jedne od najsiromašnijih zemalja Evrope, piše BBC.

Britanski mediji podsjećaju i na februarske proteste koji su bili odraz velikog nezadovoljstva stanjem u državi

“Ništa ne funkcioniše u ovoj zemlji”, rekla je Mirsada Grgo za francuski AFP dodajući da je ovo bila posljednja šansa za buđenje naroda.

Dodaje se da lideri tri etničke grupe nisu uspjeli da se dogovore oko ključnih pitanja bitnih za napredak zemlje i njeno članstvo u Evropskoj uniji. Takvo ponašanje političara uzrokovalo je da BiH bude na začelju prosperiteta u regionu, piše AFP.

Raspoloženje u državi je generalno loše, a jučerašnji izbori najvjerovatnije neće donijeti ništa novo, piše Deutsche Welle.

Glas Amerike piše kako nacionalisti koji vode na osnovu ranog prebrojavanja glasova vide različitu budućnost države. Također, nastavak prebrojavanja će najvjerovatnije donijeti rezultat „šarenog“ sastava državnog parlamenta, što će po pravilu usporiti kreiranje vlasti.

klix.ba/agencije

tačno.net
Autor 13.10.2014. u 00:37