Jaca uskoro duži sobu u Remetincu: HDZ-a na meti USKOK-a, u sefu 9 mjeseci skrivali 4 milijuna kuna

Autor 31.1.2012. u 10:52

Jaca uskoro duži sobu u Remetincu: HDZ-a na meti USKOK-a, u sefu 9 mjeseci skrivali 4 milijuna kuna

Jadranka Kosor je vjerodostojna žena, izjavila je da će pratititi Sanadera kud kod bude išao i obećanje će uskoro ispuniti.

Dok je bivši premijer na privremenoj slobodi uz ogromnu kauciju , bivša premijerka se sprema za Remetinac kako bi dočekala dragog  Ivu.

Kako piše Jutarnji list   posrednik je snimio razgovor, snimku posjeduje USKOK, a postoji i transkript. Mihanović nije želio otkrivati detalje ni radi li se o Jadranki Kosor. No, USKOK je već od CO-a zatražio dokumentaciju vezanu za razrješenje Mihanovića i Hrvoja Vojkovića s mjesta člana i predsjednika Uprave CO-a. Mihanović je Jadranku Kosor izravno optužio za to da je znala kako novac koji je Mladen Barišić iz Carine, u siječnju 2010., predao HDZ-ovoj blagajnici Marici Glavaš, potječe iz crnog fonda i da je unatoč tome držan u stranačkom sefu do listopada 2010.

Taj detalj mogao bi biti ključan u podizanju optužnice protiv Jadranke Kosor, šefice HDZ-a. Cijela je stvar sadržana u članku 292., stavak 1., Kaznenog zakona: odgovorna osoba koja s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi za svoju ili drugu pravnu osobu stvara ili drži nedozvoljene fondove… kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina zatvora. U težem slučaju, ako je pribavljena znatna imovinska korist, a počinitelj je postupao s ciljem pribavljanja takve koristi, kazna je od jedne do osam godina zatvora.

Bivša je premijerka, očito, svjesna tih problema. No, sudeći prema detaljima njezina iskaza USKOK-u već je razradila strategiju obrane: jasno je kazala da je operativno vođenje stranke, pa i u probleme s ostacima Sanaderova crna fonda u iznosu od tri milijuna kuna i 300.000 eura, rješavao glavni tajnik stranke Branko Bačić. Činjenica jest da je taj crni novac od 25. siječnja do 20. listopada 2010. stajao u stranci.

Istražitelji se pitaju: Kosor i Bačić znali su sve to vrijeme kako je riječ o crnom fondu, znali su da USKOK ispituje Barišića, znali su da je on vodio Sanaderove crne fondove, i ništa manje važno, znali su da grozničavo traže dokaze, no Kosor i Bačić sve su to vrijeme sjedili na novcu, točnije, dokazu.

Njihovo premišljanje konačno je završilo pozivom Bajiću, 270 dana kasnije, i predajom novca u papirnatim vrećicama. Nema dokaza da je novac u međuvremenu potrošen pa opet prikupljen u istom iznosu, iako se o tome špekulira

Uoči izbora za predsjednika Hdz-a ovo bi mogao biti odlučujući udarac ambicija Jadrane Kosor za ostanak na mjestu predsjednice Hdz-a.

Loša vijest je što je njen vjerovatni nasljedni kopač kostiju Tomislav Karamarko.

Ali nema dvojbe da bi i Karamarko uskoro magao putem Ive i Jadranke , u srce HDZ-a , u Remetinac.

Tagovi:
Autor 31.1.2012. u 10:52