Jad i bijeda domaćih neonacija

Autor 10.4.2012. u 14:56

Jad i bijeda domaćih neonacija

Marginalna ultradesničarska nakupina sramoti nas nekoliko puta godišnje. To se obično dogodi kad neki od dičnih hrvatskih svećenika odluči održati misu za Antu Pavelića, na prvim su linijama obrane homofobnih bukača zbog kojih plaćamo tisuće policajaca kako bi uspjeli osigurati sudionike Parade ponosa, a tu i tamo znali su napraviti nered nekim omanjim prosvjednim skupom koji je zabilježen na razini beznačajnog incidenta.

Kad se sve zbroji i oduzme – šaka jada. Dvadeset i nešto godina postojanja u višestranačju nije ih uspjelo uvjeriti da će, kao što su svih tih godina i bili, vječito ostati na političkoj margini. Stoga su se dosjetili da, kad već ne mogu skupiti ni stotinjak ljudi vlastitim snagama i idejama koje zastupaju, malo medijskog šušura mogu podići ako odluče ugostiti braću nazadnjake iz, inače im mrske, Europe. Mora da se njih deset na tom povijesnom sastanku, na kojem je netko iznio ovu ‘genijalnu’ ideju, lupalo rukama po glavi u nevjerici da se toga ranije nisu sjetili. Onda je krenulo sastavljanje popisa uzvanika. Tu su se koncentrirali samo na ‘probrano društvo’.

Među sudionicima se tako treba naći Nacionaldemokratska stranka Njemačke, legalni organ njemačkog nacističkog pokreta i stranka, zatim mađarska stranka Jobbik, koja osim progona Roma i drugih manjima zagovara i mađarsku okupaciju susjednih zemalja, uključujući i više od pola Hrvatske, te francuska Nacionalna fronta, koja otvoreno negira holokaust i brani kvislinški višijevski režim.

”Ova bagra simpatizera Hitlera, zajedno s drugim manjim grupama čiji je dolazak najavljen, predstavlja najveće okupljanje fašista u nekom hrvatskom gradu od kraja Drugog svjetskog rata. Iako se reklamiraju kao ‘nacionalističke’ stranke koje tobože prosvjeduju za generale, čak i letimičan pogled jasno pokazuje da je riječ o obožavateljima fašističkih zločinaca iz povijesti i ‘legalnim krilima’ pokreta izravno odgovornih za fašističke zločine danas. Ne želimo naciste u svom gradu! Ne dajmo prostora fašističkim zločincima!”, poručili su iz Crvene akcije, koja jest krajnje ljevičarska organizacija, ali u ovom slučaju zastupa mišljenje velike većine. Svoje bagre imamo dovoljno, uvozna nam ne treba, pa ni u prolazu.

HČSP je, naime, veliki skup europskih neonacija u glavnom hrvatskom gradu nastojao amortizirati za idući dan najavljenim mimohodom za generale za koji se nadaju prikupiti dovoljno suosjećajnih građana. Tako su u prvom obraćanju medijima Međunarodnu nacionalističku konferenciju najavili za petak 13. travnja, a za 14. travnja mimohod kroz Zagreb pod nazivom “Za generale”. Prvi skup nema izvješen dnevni red, dok se drugim, tvrde, želi upozoriti na, po njima, nepravednu presudu generalima u Haagu.

Bila je to jedna od neobičnijih medijskih najava jer je i za jedan i za drugi događaj nedostajala informacija o točnom mjestu održavanja. Sluteći nevolje ‘hrabri sinovi’ domovine to su držali u tajnosti. No, sve im je krenulo naopako. Uspjeli su u desnima sklonoj Matici hrvatskoj ušićariti najam dvorane, ali onda je to nekako došlo do medija i digla se golema buka. Matica im je otkazala nemušto pokušavajući demantirati da je dogovora o najmu i bilo. Izvjesni Josip Miljak, inače predsjednik strančice, sasuo je drvlje i kamenje po šefu Matice Igoru Zidiću te najavio da ne odustaje, da će skupova biti, samo se ne zna gdje i tko će dati prostor za prvi i dozvolu za drugi (za mimohod treba policijska dozvola).

Tu dolazimo do biti problema. Kao i obično, službena politika šuti o svemu. U policiji, rekli su nam, još nitko nije tražio dozvolu za okupljanje, stoga ne mogu reći hoće li im istu izdati ili neće. I to je razumljivo. Ono što je nerazumljivo je da pri samoj najavi najvećeg okupljanja neonacista nije reagirao nitko osim medija. Nema javne političke osude takve namjere ni od jednog službenog predstavnika vlasti. Jedan twit na Vladinoj stranici uopće nije vrijedan spomena.

Za nadati se je da u Banskim dvorima ne čekaju da se sramotni skup dogodi da bi ga tek onda post festum osudili. Jer, ma kako marginalno bilo, zlo treba krotiti u korijenu, ne dati mu da se razmaše pa onda razmišljati što i kako s njim.

Utoliko bi bilo poželjno da se Ranko Ostojić, ministar unutarnjih poslova, u potpunosti oporavi od operativnog zahvata, te da u suradnji s obavještajcima (da, oni još postoje) te kolegama iz zemalja iz kojih nam kane dovesti uvozne neonacije radi na tome da im se na granici ove napaćene zemlje kaže dobar dan, ovdje niste dobrodošli i zbogom zauvijek. Svoje smo ultradesničare uspješno odgurali i zabetonirali na marginu društva, tuđima se stvarno ne želimo baviti.

preuzeto sa portala net.hr

Tagovi:
Autor 10.4.2012. u 14:56

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija