Janjić: Na Balkanu već postoji „izgubljena generacija“ mladih, prijete socijalne pobune

tačno.net
Autor 14.1.2014. u 15:47

Janjić: Na Balkanu već postoji „izgubljena generacija“ mladih, prijete socijalne pobune

Direktor beogradskog Foruma za etničke odnose Dušan Janjić, ocijenio je da Balkanu prijete pobune zbog pojave „izgubljene generacije“ mladih koji ne mogu da nađu posao.

– Na Balkanu, naročito u Srbiji, je stvorena generacija mladih, obrazovanih ljudi koji ne mogu da nađu posao. Taj broj je dostigao kritičnu masu, tako da su socijalni protesti u ovakvoj situaciji realnost, rekao je Janjić  Portalu Analitika.

Prema njegovim riječima, socijalni nemiri i pobune mladih neće se dogoditi u vidu nekih nasilnih revolucija koje su se desile u istoriji.

– Prije bih rekao da će se to desiti preko organizovanih protesta preko društvenih mreža Fejsbuka ili Tvitera. Tu će biti neke kombinacije protesta, otpora i recimo kopiranja dijela „Arapskog proljeća“, ali ne sa nasilnim posljedicama, smatra Janjić.

On je istakao da političari još nijesu svjesni ovakvog razvoja događaja.

– Čekaju se izbori da se podijeli ono što je preostalo, a šta ćemo poslije, zapitao se Janjić, dodajući da će se pobune dogoditi mnogo brže nego što političari misle.

Janjić smatra da je rješenje ovakve situacije dogovor vlada, poslodavaca i mladih.

– Mora se nešto pokrenuti u vezi toga, a najveća odgovornost je na vladi i poslodavcima, naveo je Janjić, dodajući da su stope nezaposlenosti kod mladih na Balkanu dostigle ogromne razmjere. Prema zvaničnim informacija,a stopa nezaposlenosti kod mladih u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Makedoniji premašila je čak 40 odsto.

U Crnoj Gori je tokom prošle godine zabilježeno povećanje stope nezaposlenih mladih do 25 godina, kojih je krajem trećeg kvartala prošle godine bilo 5720, što predstavlja rast od 14,72 odsto na godišnjem nivou. Još veći rast, od čak 50,72 odsto, registrovan je za mlade uzrasta od 25 do 30 godina. Učešće mladih do 30 godina u ukupnoj registrovanoj nezaposlenosti u 2013. premašilo je jednu trećinu.

P.Z.  Analitika

tačno.net
Autor 14.1.2014. u 15:47