Janša, kloni se vraga!

Edin Osmančević
Autor 23.5.2021. u 10:02

Janša, kloni se vraga!

Foto: EXPA/PIXSELL 

Janšin „non-paper“ i sve otvoreniji neprijateljski nastup pojedinih slovenačkih zvaničnika prema Bosni Hercegovini treba sagledavati u kontekstu pritiska snažnih lobističkih elemenata spremnih da dobro plate i na tuđi račun unovče težnje i snove o Velikoj Srbiji i Hrvatskoj. U tome je Janša njihov savršen partner i medijator.

Kažu u narodu da „đavo niti kopa nit ore već smišlja zlo“. Tako bi se u najkraćem moglo sažeti djelovanje kontraverznog slovenačkog premijera Janeza Janše koji se ne smiruje u svom lobističkom pokušaju razbijanja države BiH.

Slovenačka politika prema Bosni i Hercegovini je prilično intrigantna. Predsjednik Borut Pahor je zloupotrebio gostoprimstvo Sarajeva postavljajući krajnje ponižavajuće pitanje o „mirnom razlazu“ BiH. Zvaničnicima Šefiku Džaferoviću i Željku Komšiću koji su učestvovali u tom sramnom razgovoru treba zamjeriti što nisu bili odlučniji i momentalno otkazali gostoprimstvo slovenačkom predsjedniku isprativši ga iz naše države kao „personu non grata.“ Slovenački predstavnik im zasigurno nikad ne bi oprostio da su se kojim slučajem bh. zvaničnici drznuli i u Sloveniji doveli u pitanje suverenost i teritorijalni integritet Štajerske, Koruške ili granice sa Hrvatskom.

U kontekstu gore navedene narodne izreke i ranijeg iskustva jasno je da Janšino maslo nije za Ramazana. U početku svoje političke karijere Janša je imao značajnu ulogu u razbijanju SFRJ. Kao novinar Mladine u žižu interesa javnosti došao je svojim kritičkim stavovima da bi u maju 1988. u „Procesu protiv četvorice“ bio osuđen na 18 mjeseci zatvora zbog otkrivanja vojne tajne. Ovaj sudski proces proizveo je niz protesta slovenačke javnosti što mu je donijelo veliku popularnost i mjesto slovenačkog ministra za odbranu 1990. godine.

Austrijski novinar Rihard Šnajder, u svojoj knjizi „Što nam možete“, je optužio Janšu da je uzimao proviziju od 250.000 dolara po brodu za oružje koje je pristizalo u luku Koper koje je kasnije upućivano za Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu. Janša je odbacio te optužbe, premda se u knjizi spominje da su agenti francuske tajne službe preko Tuđmanovog lobiste Marina Tomulića prodali Hrvatskoj oružja u vrijednosti od 400 miliona dolara.

Finska državna televizija je 2008. optužila Janeza Janšu da je od finskog preduzeća Patria dobio milionsku proviziju za sklapanje posla prodaje 135 oklopnih vozila slovenačkoj vojsci. Viši sud u Ljubljani je 3. maja 2014. potvrdio prvostepenu presudu Janezu Janši kojom je osuđen na dvije godine zatvora u korupcijskoj aferi Patria. Slovenački ustavni sud ukinuo je 24. aprila 2015. godine presudu protiv bivšeg premijera Janeza Janše za korupciju u slučaju prodaje oklopnih vozila finske firme Patria i odredio da se postupak pred prvostepenim sudom u Ljubljani ponovi. A krajem te 2015. Viši sud u Ljubljani odbacio je Janšin zahtjev da se omogući ponovno suđenje njemu i optuženim u aferi „Patria“, odlučivši da je taj slučaj ušao u „apsolutnu sudsku zastaru“ u avgustu te godine?

Pored „non pejpera“ Janša se također drznuo da komentira skup podrške Sarajeva Palestini kako „ovo ne prebližava BiH EU i NATO-u“. Vjerovatno iz vlastitog uvjerenja i težnje kako bi i BiH trebalo „palestinizirati“.

Janšini nastupi su ranije naišli na osude unutar EU ali i podršku konzervativaca u Mađarskoj i Poljskoj. Ko sa đavolom tikve sadi o glavu mu se lupaju, što s obzirom na aktuelne političke procese u ovim zemljama se potvrđuje i na terenu.

Janšin „non-paper“ i sve otvoreniji neprijateljski nastup pojedinih slovenačkih zvaničnika prema Bosni Hercegovini treba sagledavati u kontekstu pritiska snažnih lobističkih elemenata spremnih da dobro plate i na tuđi račun unovče težnje i snove o Velikoj Srbiji i Hrvatskoj. U tome je Janša njihov savršen partner i medijator.

Janša, kloni se vraga jer Bosna i Hercegovina je jača od svih đavoljih zala!

Edin Osmančević
Autor 23.5.2021. u 10:02